Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent eredoctoraten toe aan informaticus Shih-Fu Chang van Columbia University en epigeneticus Andrew Feinberg van Johns Hopkins University School of Medicine.

Jeroen Oerlemans

Chang wordt onderscheiden voor zijn vele baanbrekende bijdragen aan ons begrip van het digitale universum, met name als het gaat om beeld, taal en geluid. Feinberg ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn baanbrekende onderzoek in de humane epigenetica en epigenomics, in het bijzonder zijn bijdrage aan de ontrafeling van epigenetische processen die leiden tot kanker en andere ziekten. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op vrijdag 8 januari 2016. 

Shih-Fu Chang van Columbia University
Shih-Fu Chang

Shih-Fu Chang

Prof. Shih-Fu Chang (1963) is een van de grondleggers van het vakgebied data science. De ontsluiting van digitale bronnen is tegenwoordig een van de drijvende krachten  voor wetenschappelijke én maatschappelijke innovatie. Chang heeft hier een cruciale rol in gespeeld. Zijn onderzoek richt zich op multimedia information retrieval, computer vision, machine learning en signal processing. Changs doel is intelligente systemen te ontwikkelen die informatie bruikbaar maken uit de stortvloed aan visuele data die onder meer op het web wordt gegenereerd. Digitaal beeld, taal en geluid opent voor vele vakgebieden - waaronder de sociologie, politicologie, geesteswetenschappen en engineering -  nieuwe deuren, met nieuwe manieren van onderzoek. Chang plaveide in 1997 met zijn VisualSEEK-algoritme de weg voor beeldzoekmachines in een tijd dat er alleen nog maar eerste indicaties waren dat digitaal beeld belangrijk zou worden. Hierop voortbouwend zijn in de afgelopen vijftien jaar grote stappen gezet in beeldherkenning en -categorisatie. Chang bestrijkt met zijn werk het gehele spectrum van fundamenteel onderzoek in data science tot en met de valorisatie van de onderzoeksresultaten. Bovendien is hij een uitermate gedreven docent. In die hoedanigheid won hij vele prijzen, waaronder de Great Teacher Award van de Society of Columbia Graduates.

Chang is Senior Executive Dean van de School of Engineering and Applied Science van Columbia University (New York, VS). Daarnaast bekleedt hij de Richard Dicker Chair Professor aan de Electrical Engineering Department en de Computer Science Department van Columbia. Chang leidt tevens het Digital Video and Multimedia (DVMM) Lab van Columbia University.

Erepromotor is prof. dr. ir. Arnold Smeulders, hoogleraar Digitale beeldbewerking aan de UvA.

Andrew Feinberg van Johns Hopkins University School of Medicine
Andrew Feinberg

Andrew Feinberg

Prof. Andrew P. Feinberg (1952) is expert in de epigenetica van ziektebeelden, in het bijzonder kanker. Hij is een van de meest invloedrijke wetenschappers als het gaat om inzicht in het ontstaan van ziekten bij mensen. Hij toonde in 1983, in samenwerking met prof. Bert Vogelstein van Johns Hopkins, als eerste aan dat veranderende methylering van DNA een belangrijke rol speelt in het ontstaan van alle tumoren, zowel goedaardige als kwaadaardige. Methylering is een epigenetisch proces waardoor de structuur van het DNA verandert en de expressie van bepaalde genen geremd wordt. Feinberg stond aan de wieg van een tweede belangrijke doorbraak toen hij de rol ontdekte van geïmprinte genen - zoals het gen IGF2 - bij het ontstaan van kanker. Dit leidde niet alleen tot meer inzicht in de etiologie van het ziektebeeld, maar ook tot betere diagnose en preventie van kanker wereldwijd. Feinberg richtte als eerste een genoomcentrum op voor humane epigenetica en publiceerde de eerste kaart van het normale en het kankermethyloom. Ook in de afgelopen jaren wist Feinberg de humane genetica te transformeren door zijn vroege bijdragen aan de epigenomics. Dit onderzoeksveld is momenteel cruciaal voor onze kennis van het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten, veroudering, psychiatrie, en de gevolgen van (onder)voeding en stress.

Feinberg is Gilman Scholar and King Fahd Professor of Medicine, Oncoloy, and Molecular Biology and Genetics aan de Johns Hopkins University School of Medicine (Baltimore, VS). Daarnaast is hij hoogleraar Biostatistics aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Feinberg is tevens directeur van het Center for Epigenetics van het Johns Hopkins Institute for Basic Biomedical Sciences en voorzitter van de Division of Molecular Medicine van de Department of Medicine.

Erepromotor is prof. dr. Hanne Meijers-Heijboer, hoogleraar Klinische genetica aan het AMC-UvA.