Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Wie kroont zich dit jaar tot wereldkampioen Econometrie? Van 6 tot en met 8 april strijden 120 studenten van over de hele wereld voor de 17de keer voor deze eervolle titel. De University of Cambridge, Harvard University en de University of Oxford behoren tot de teams die deelnemen aan de Econometric Game, zoals de officiële naam van dit evenement is.

Logo Econometric Game

De Econometric Game is een initiatief van en wordt georganiseerd door de VSAE (Vereniging Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research) van de Universiteit van Amsterdam. Het is elk jaar zó populair dat het aantal inschrijvingen veel groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Daarom worden alleen de dertig beste universiteiten uitgekozen om een delegatie van twee PhD- en twee masterstudenten naar Amsterdam te sturen.

Oplossen maatschappelijk probleem

De deelnemers van de Econometric Game proberen, in teamverband, binnen drie dagen een groot maatschappelijk probleem op een econometrische manier op te lossen. Voorbeelden van problemen die de afgelopen jaren aan bod kwamen: de hiv-/aids-epidemie in Sub-Sahara-Afrika; hoe het roken van een zwangere vrouw invloed heeft op het geboortegewicht van een baby; een welvaartsanalyse van Indonesië aan de hand van incomplete gegevens over de uitgaven van het land. Vorig jaar onderzochten de studenten hoe de vergrijzing betaalbaar te houden, en hoe landen hierin kunnen samenwerken om de risico's te delen.

Om alle teams hetzelfde vertrekpunt te geven, wordt het onderwerp van de case van dit jaar pas bij de opening van de Econometric Game bekend gemaakt. Dit jaar zullen de deelnemers zich buigen over een thema dat te maken heeft met de toegankelijkheid van gezondheidszorg.

Beste econometriestudenten ter wereld

De teams strijden voor de eer van de universiteit en krijgen de kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. ‘De Econometric Game is een competitie die wereldwijd hoog staat aangeschreven onder econometristen. Elk jaar melden zich nieuwe teams van over de hele wereld aan, en kunnen na een selectie alleen de beste universiteiten meedoen,’ zegt Joppe Arnold, voorzitter van de Econometric Game 2016. ‘Hierdoor werken elk jaar de beste econometriestudenten van over de hele wereld in Amsterdam om met behulp van data oplossingen en inzichten te zoeken in de grote maatschappelijke thema's.’

De teams hopen met hun inzet niet alleen op het wereldkampioenschap econometrie, maar vooral op een baanbrekende oplossing die kan bijdragen aan de maatschappij.

EY en ORTEC hebben zich voor het tweede opeenvolgende jaar als partner aan The Econometric Game verbonden. Beide organisaties benadrukken daarmee het groeiende belang van big data, analytics, business intelligence en daarmee ook van econometrie voor de samenleving. Michael van Duijn, CEO van ORTEC Consulting: ‘We leven in een samenleving waarin data steeds belangrijker wordt. Voor bedrijven, maar ook als middel om grote maatschappelijke issues op te lossen. De deelnemers van het The Econometric Game laten zien dat je dat kunt bereiken, puur op basis van een dataset. Deze toptalenten zijn de leiders van de toekomst en daar zijn we bij ORTEC altijd op zoek naar.’

Debatten

Naast de Econometric Game organiseert VSAE op maandag 4 april in Spui25 een discussie over de ethische kwesties rondom big data en privacy.
Op vrijdag 8 april wordt de week afgesloten met een debat over de gevolgen van automatisering op de arbeidsmarkt. Dit debat vindt plaats in Felix Meritis.