Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Gaat het computerprogramma AlphaGO van Google DeepMind regerend wereldkampioen Lee Sedol verslaan in het Japanse bordspel Go? Informatici en Go-spelers kijken reikhalzend uit naar de tweekamp die van 9 tot 15 maart wordt gespeeld in Seoul. Amsterdam Data Science, een samenwerkingsverband van UvA, VU, CWI en HvA, organiseert daarom op donderdag 10 maart het event Let IT GO op Science Park Amsterdam.

Amsterdam Data Science

Go is lange tijd een uitdaging gebleven voor computerprogramma’s en wordt nog steeds gezien als een van de ‘grand challenges’ in de kunstmatige intelligentie. Waar een schaakcomputer al in 1996 de toenmalig wereldkampioen kon verslaan, is men met Go anno 2016 nog niet zover. De sterkste Go-computerprogramma’s speelden nog altijd op het niveau van menselijke amateurs. Afgelopen najaar was er eindelijk een doorbraak toen AlphaGO erin slaagde de Europese Go-kampioen Fan Hui te verslaan met 5-0. Dit werd afgelopen januari bekend gemaakt met een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De makers van AlphaGo hebben nu wereldkampioen Lee Sedol uitgedaagd (het prijzengeld bedraagt 1 miljoen dollar).

Moeilijk voor mens en machine

De bijeenkomst start met een presentatie door dr. Leo Dorst van het Instituut voor Informatica (IvI) van de UvA. Hij legt uit waarom Go zo moeilijk is, voor mens en machine, en hoe sterk wereldkampioen Lee Sedol is met zijn 9p (de hoogst haalbare professionele dan-graad) in vergelijking met Europees kampioen Fan Hui met 2p. Na Dorst is het woord aan IvI-onderzoeker prof. dr. Max Welling. Hij gaat in op technieken van machine learning in relatie tot AlphaGo. In AlphaGo worden machine learning-technieken gebruikt, zodat het programma zichzelf een professioneel niveau van Go kon aanleren. Aansluitend wordt een selectie getoond van YouTube-analyses door professionele spelers over de sterktes en zwaktes van AlphaGo en is er een plenaire discussie. Tijdens de afsluitende borrel geven leden van de Amsterdamse Go Club demonstraties.

Tijd, locatie en deelname

'Let It GO' vindt plaats op:

  • donderdag 10 maart
  • van 15.00 tot 17.00 uur
  • in zaal C1.110, Science Park 904, Amsterdam

Deelname is gratis; aanmelden verplicht.
De voertaal is Engels.

Over Amsterdam Data Science

Amsterdam Data Science (ADS) is een initiatief van het Centrum voor Wiskunde en Informatica, de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. De missie van ADS is om de Amsterdamse regio wereldwijd op de kaart te zetten als topspeler op gebied van Data Science-talent en -technologie. ADS doet dit door het stimuleren van onderwijs, onderzoek en valorisatie.