Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Een UvA-studententeam heeft zich weten te kwalificeren voor de internationale pleitwedstrijd ‘Monroe Price Media Law Moot Court Competition’. Deze prestigieuze pleitwedstrijd op het gebied van het mediarecht vindt plaats van 30 maart tot 2 april aan de University of Oxford.

Price Moot Court team 2016
Het deelnemende UvA-team

Teams uit alle delen van de wereld doen mee aan de prestigieuze Monroe Price Media Law Competition in Oxford. Maar het is voor het eerst dat studenten van de UvA zich hebben weten te plaatsen. Jennifer Crama, Dafne de Boer, Berber van der Wansem en Tim de Groot, masterstudenten Informatierecht, vertegenwoordigen Nederland in de internationale rondes in Oxford. Het team wordt gecoacht door mr. Willem F. Korthals Altes, seniorrechter bij de Rechtbank Amsterdam en oud-docent en onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de UvA.

Korthals Altes: ‘In Nederland kennen we geen grote traditie op het gebied van pleitwedstrijden en debatteren. Het is heel bijzonder dat voor het eerst een UvA-team deelneemt aan deze prestigieuze Moot Court. Voor de vier studenten is deelname aan de Moot Court een extra-curriculaire activiteit naast hun master Informatierecht. Het kost een hoop voorbereiding, en de eindronde speelt zich in tentamentijd af, maar het is voor hen een unieke ervaring te pleiten voor een groot internationaal publiek’.

Casus mediarecht

De bedoeling van de competitie is dat de deelnemers zich goed verdiepen in alle aspecten van het mediarecht, waaronder in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. De bepalingen uit diverse internationale verdragen (EVRM, BuPo-verdrag, Universele Verklaring van de Rechten van de Mens) mogen, evenals de daaruit voortgevloeide uitspraken van de bevoegde gerechten, bij de onderbouwing van hun standpunten worden gebruikt. In de casus zijn diverse van deze uitspraken meer of minder herkenbaar verwerkt, wat de casus zeer actueel maakt.

Van de teams wordt verlangd dat zij de standpunten van beide partijen eerst in memorials op papier zetten en vervolgens in de pleitronden mondeling verdedigen. Dat betekent dat zij zich goed rekenschap moeten geven van de posities die zij als eisende en als verdedigende partij innemen. Bij de beoordeling van de memorials wordt vooral naar de juridische argumentatie gekeken.

Master Informatierecht

Aanmelden voor de master voor studiejaar 2016-2017 kan nog tot 15 mei.