Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat op plaats 57 in de QS World University Rankings 2016/2017, die op dinsdag 6 september is gepubliceerd. De UvA is wederom de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit.

QS World University Ranking

De UvA is al sinds 2010, toen QS voor het eerst los van Times Higher Education (THE) zijn ranking uitbracht, ieder jaar de nummer 1 van Nederland. Vorig jaar bezette de UvA plek 55.

Nummer 1 van de wereld is – net als voorgaande jaren – het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Methodiek

De QS Ranking wordt vastgesteld aan de hand van zes beoordelingscriteria: Academic Reputation (academische reputatie; weging van 40%), Citations per Faculty (het aantal citaties; 20%), Faculty Student (de verhouding staf-studenten; 20%), Employer Reputation (de reputatie bij werkgevers; 10%), International Faculty (het aandeel internationale staf; 5%), en International Students (aandeel internationale studenten; 5%).

Over rankings

De UvA zet zich continu in voor het verbeteren en versterken van onderwijs en onderzoek. Een hoge ranking is geen doel op zich; het kan wel het gevolg zijn van beter onderwijs en onderzoek. Een goede positie op de grote internationale rankings is vooral in het buitenland van belang, omdat veel internationale wetenschappers en studenten een ranking gebuiken als eerste maatstaf ter beoordeling van de kwaliteit van een universiteit waar ze mogelijk willen gaan werken of studeren.

De QS World University Rankings by Subject, waarin de verschillende vakgebieden worden beoordeeld, verschijnt voorjaar 2017.