Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, econoom Arnoud Boot en milieukundige Lucas Reijnders zijn enkele klinkende namen in de nieuwe Massive Open Online Course Big History van de UvA. De MOOC is een vervolg op de populaire collegereeks Big History van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en geeft een bijzonder inkijkje in de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is.

iis

Esther Quaedackers, docent Big History aan de UvA en coördinator van de MOOC: ‘De MOOC brengt in één cursus twintig topwetenschappers van vakgebieden als Astronomie, Natuurkunde, Evolutiebiologie, maar ook Economie, Geschiedenis en Theologie bij elkaar waardoor er op een toegankelijke manier een prachtige introductie wordt gegeven van de geschiedenis van de Oerknal tot het leven op aarde zoals deze nu is’.

De MOOC is vanaf maandag 28 november voor iedereen ter wereld gratis te volgen via de platforms Coursera, YouTube en ChronoZoom. 

Bekijk de trailer

Populaire collegereeks Big History

22 jaar geleden introduceerde de UvA Big History in Nederland. Het is momenteel een van de meest populaire vakken van de UvA. Lucy Wenting, directeur IIS van de UvA: ‘Met behulp van de MOOC beoogt de UvA, als pionier op het gebied van Big History, te voldoen aan een wereldwijd sterk groeiende vraag naar Big History onderwijs’.

De betrokken wetenschappers:

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf: Mathematische Fysica
Dr. Fred Spier: Big History
Prof. dr. Ralph Wijers: Astrofysica
Prof. dr. Stan Bentvelsen: Deeltjesfysica
Dr. Selma de Mink: Astrofysica
Prof. dr. Michiel van der Klis: Astronomie
Prof. dr. Carsten Dominik: Astronomie
Dr. Hans Breeuwer: Evolutiebiologie
Prof. dr. Jan Smit: Stratigrafie
Dr. Steve Donovan: Paleontologie
Dr. Lars van den Hoek Ostende: Paleontologie
Prof. dr. Cyriel Pennartz: Cognitieve Neurobiologie
Dr. Paul Storm: Paleoantropologie
Prof. dr. Karel van der Toorn: Theologie
Prof. dr. Henry Hooghiemstra: Paleo-ecologie
Prof. dr. Geert Janssen: Vroegmoderne Geschiedenis
Prof. dr. Nico Wilterdink: Culturele Sociologie
Prof. dr. Lucas Reijnders: Milieukunde
Prof. dr. Arnoud Boot: Economie
Prof. dr. Max Welling: Machine Learning
Ir. Esther Quaedackers: Big History

MOOC volgen of integreren in het onderwijs?

De MOOC neemt ongeveer 4 weken in beslag op Coursera, maar de delen worden ook apart aangeboden op YouTube en via de virtuele in- en uitzoombare tijdslijn ChronoZoom. Hierdoor is het mogelijk om de content zelf te integreren in eigen onderwijs. De MOOC is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Registreren voor deze MOOC kan via www.iis.uva.nl/moocbighistory en maak een keuze uit de verschillende platforms.

ICT in het onderwijs

De UvA ontplooit verschillende initiatieven op het gebied van ICT in het onderwijs. We zetten sterker in op vormen van blended learning, waarbij online en offline onderwijs samengaan. Steeds meer hoorcolleges zijn online te bekijken – via livestream of na afloop. Het ontwikkelen van en het experimenteren met MOOCs past in het streven kennis breed beschikbaar te maken en de aantrekkelijkheid van een wetenschappelijke studie te laten zien.