Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Room for Discussion, het interviewprogramma van studenten Economie en Bedrijfskunde aan de UvA, begint het nieuwe jaar met een bijzondere gast uit de sportwereld. Michael van Praag, vicepresident van de UEFA en voorzitter van de KNVB, schuift donderdag 12 januari aan voor een gesprek over profvoetbal als showbusiness, de toekomst van het (inter)nationale voetbal en zijn eigen drijfveren.

Room for discussion

Voetbal geldt al jaren als één van de grootste showbusinesses ter wereld. Binnen deze miljardenindustrie lijken corruptie, matchfixing en megacontracten aan de orde van de dag. Recente publicaties van Football Leaks maken het er niet beter op: miljoenen documenten laten een wereld zien vol belastingontwijking, brievenbusfirma’s en schimmige constructies.

Tijdens deze editie van Room for Discussion wordt Michael van Praag gevraagd of het echt zo erg gesteld is in de voetbalwereld. In hoeverre zijn de KNVB, UEFA en FIFA in staat dergelijke excessen een halt toe te roepen? Zijn deze organisaties daar überhaupt toe in staat gezien interne strubbelingen? En hoe ziet de toekomst van het voetbal er in het algemeen uit? Deze en andere vraagstukken komen aan bod.

Over de gast

Michael van Praag was van 1989 tot medio 2003 voorzitter van Ajax. Sinds 2008 is hij voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. Begin 2015 stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Zijn grootste concurrent was de toenmalige voorzitter Sepp Blatter. In mei 2015 trok hij zich echter terug uit de race. Ruim een jaar later, in september 2016, werd Van Praag verkozen tot vicevoorzitter van de UEFA, de Europese voetbalbond.

Over Room for Discussion

Room for Discussion is het wekelijkse interviewprogramma van de Universiteit van Amsterdam. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, zakenmensen en opinieleiders op de faculteit Economie & Bedrijfskunde. Het doel van Room for Discussion is studenten interesseren en enthousiasmeren over de actualiteit, ondernemerschap en economische ontwikkelingen. Eerder waren onder anderen ECB-president Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde en econoom Thomas Piketty te gast bij Room for Discussion.

Tijd, locatie en deelname

Room for Discussion met Michael van Praag vindt plaats op donderdag 12 januari van 13.00 tot 14.00 uur. Locatie: E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11, Amsterdam. De toegang is vrij. Voertaal: Nederlands.