Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

In de QS World University Rankings by subject, gepubliceerd op woensdag 8 maart, maakt de UvA met het vakgebied Communication & Media Studies een sprong naar plaats 2 van universiteiten wereldwijd. Vorig jaar stond dit vakgebied op de 6de plek. Met in totaal 19 vakgebieden in de top 50 op hun terrein is de UvA net als vorig jaar de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit.

QS World University Ranking

Edith Smit, directeur van de Graduate School of Communication en hoogleraar Persuasive Communication, reageert trots op de nummer 2-positie: ‘De uitkomst weerspiegelt onze internationale zichtbaarheid binnen het vakgebied. Dat komt door onze sterke internationale oriëntatie, bijvoorbeeld in de benadering van communicatievraagstukken. De status die Communicatiewetenschap aan de UvA al had in Europa, is er met deze ranking nu ook wereldwijd.’ Ook Richard Rogers, hoogleraar Nieuwe media en digitale cultuur en tot voor kort afdelingsvoorzitter Mediastudies, is erg blij: ‘Onze afdeling doet vernieuwend werk en binnen het veld krijgen we internationaal altijd al veel erkenning voor de mediatheorieën en methoden die we ontwikkelen. Het is geweldig om dit ook bevestigd te zien in een grote, internationale ranking als die van QS.

19 keer top 50

Vorig jaar waren er al 17 UvA-vakgebieden met een top 50-plek; dit jaar zijn dat er 19. Naast Communication & Media Studies gaat het om: Sociology op een 14de plaats (net als in 2016), Anthropology 14de (was 15), Geography 16de (was 14), Linguistics 17de (was 19), Psychology 17de (was 10), Education 23ste (was 35), Social Policy & Administration 32ste (was 29), Politics & International Studies 33ste (was ook 33), Development Studies 34ste (was 25), Modern Languages 35ste (was 39), Medicine 36ste (was 34), History 38ste (was 43), Philosophy 41ste (was 48),  Economics & Econometrics 42ste (was 41),  English Language & Literature 46ste (was ook 46), Statistics & Operational Research 47ste (was 51-100), en Performing Arts 49ste (vorig jaar in groep 51-100).

Ook is er top 50-notering voor de UvA op het terrein van Theology, Divinity & Religious Studies. Dit vakgebied is dit jaar voor het eerst beoordeeld door QS. De UvA komt met Religiestudies binnen op plek 44.

Top 100

Vanaf plaats 51 is de rankschikking van QS niet per individuele universiteit, maar per groep. In de groep van plaats 51 tot 100 staan van de UvA de vakgebieden , Accounting & Finance, Archeology, Biological Sciences, Business & Management Studies, Chemistry, Computer Science & Information Systems, Law, Mathematics en Physics & Astronomy.

Methodologie

In totaal evalueerde QS dit jaar 4.438 universiteiten, waarvan er uiteindelijk 1117 gerangschikt werden op in totaal 46 vakgebieden. QS gebruikt vier criteria:

 • Reputatie onder werkgevers
  Werkgevers geven antwoord op de vraag welke 10 nationale en 30 internationale universiteiten ze het best vinden om afgestudeerden te werven;
 • Reputatie onder vakgenoten
  Academici beantwoorden de vraag welke 10 nationale en 30 internationale universiteiten het beste zijn in onderzoek in hun vakgebied;
 • Citaties
  Het aantal keren dat een wetenschappelijke publicatie wordt aangehaald in andere wetenschappelijke publicaties;
 • H-index
  Hierbij wordt impact (aantal citaties) gekoppeld aan omvang (aantal artikelen) van het werk van een wetenschapper.

Overall ranking

De universiteitsbrede World University Rankings van QS verschijnt altijd in het najaar. In de editie van 2016-2017, die op 6 september 2016 is gepubliceerd, staat de UvA op plaats 57ste plaats. Daarmee is de UvA de hoogst geplaatste Nederlandse universiteit.