Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Voor Frankrijk zijn de presidentsverkiezingen van levensbelang. Blijven ze in de Europese Unie? Wat zijn de volgende stappen in de strijd tegen de islamitische terreur? Kiezen de Fransen voor liberalisme of protectionistisch nationalisme? Deze thema’s worden op woensdag 3 mei besproken bij Room for Discussion, het interviewprogramma van studenten Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Te gast zijn Renaud Girard, journalist bij Le Figaro en expert in geopolitiek, en Saskia Houttuin, Frans-Nederlandse journalist bij De Correspondent.

Room for discussion
Een eerdere editie van Room for Discussion.

Na de eerste ronde op 23 april is duidelijk geworden dat nationalist Marine Le Pen van het Front National het zal opnemen tegen pro-Europa-kandidaat Emmanuel Macron van En Marche!. Op 7 mei mogen de Fransen weer naar de stembus. Aan de vooravond van deze tweede ronde wordt bij Room for Discussion gesproken over deze belangrijke en onvoorspelbare verkiezingen.

Strijd om sleutel Élysée

Want welke maatschappelijke processen hebben ertoe geleid dat Frankrijk twee outsiders laat strijden om de sleutel van het Élysée? Waarom is Frankrijk klaar met de politieke gevestigde orde? Hoe kan het dat Frankrijk zo ongelukkig is met hun huidige politieke leider François Hollande, de minst populaire Franse president ooit?

Ook wordt gesproken over de invloed van de Franse presidentsverkiezingen op heel Europa. Want waar Le Pen pleit voor een Frexit, wil Macron koste wat het kost in de Europese Unie blijven. Hoe vergaat het de EU als na Groot-Brittannië wellicht weer een groot land het schip verlaat?

Over de gasten

Renaud Girard en Saskia Houttuin duiden deze en andere Franse verkiezingsvragen. Girard is journalist bij het Franse dagblad Le Figaro en is bekend schrijver en expert in geopolitiek. Houttuin is zelf Frans-Nederlands en werkt voor De Correspondent en VPRO’s Bureau Buitenland.

Tijd, locatie en deelname

Room for Discussion met Renaud Girard en Saskia Houttuin vindt plaats op woensdag 3 mei van 13.00 tot 14.00 uur.

Locatie: E-hal van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Roetersstraat 11, Amsterdam.
De toegang is vrij.

Over Room for Discussion

Room for Discussion is het wekelijkse interviewprogramma van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde van de UvA. Voor een groot publiek interviewen studenten in een daartoe ingerichte ‘huiskamer’ wetenschappers, politici, zakenmensen en opinieleiders. Het doel van Room for Discussion is studenten interesseren en enthousiasmeren over de actualiteit, ondernemerschap en economische ontwikkelingen. Eerder waren onder anderen ECB-president Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde en econoom Thomas Piketty te gast bij Room for Discussion.