Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Lone wolf-terroristen maken in de Verenigde Staten meer dodelijke slachtoffers dan ooit. Tegelijkertijd is er weinig overeenstemming over hoe we met lone wolves omgaan. Is er een connectie tussen hun daden? En wat motiveert deze op eigen houtje opererende terroristen? In The Age of Lone Wolf Terrorism (Columbia University Press, mei 2017) combineren terrorisme-experts Ramón Spaaij (Universiteit van Amsterdam) en Mark S. Hamm (Indiana State University) inzichten uit de criminologie met empirisch en etnografisch onderzoek.

x
Foto: Columbia University Press

Zodoende zetten zij uiteen hoe een eenling kan radicaliseren in interactie met de omgeving. De inzichten van Spaaij en Hamm helpen verdacht gedrag op te merken en patronen van indoctrinatie te herkennen en binnen de bredere sociale context te begrijpen.

dhr. prof. dr. Ramón Spaaij, FMG, Hoogleraar Sportsociologie
Ramon Spaaij. Foto: Jeroen Oerlemans

Spaaij en Hamm analyseerden data over lone wolves en onderzochten daarnaast meer dan 200 terreurincidenten in de VS. ‘Zo ontdekten we dat een combinatie van persoonlijke en politieke kenmerken ervoor zorgt dat sommige lone wolves uiteindelijk online bondgenoten opzoeken en daar aankondigen dat zij een terreurdaad willen plegen’, aldus Spaaij. Spaaij en Hamm maken hierbij duidelijk onderscheid tussen werkelijke lone wolves en geradicaliseerde individuen die binnen een groepsdynamiek opereren. Dit belangrijke verschil maakt dit boek tot een belangrijke handleiding voor professionals die meer inzicht willen krijgen in hoe een vervreemd individu kan uitgroeien tot een gewapende terrorist.

Vervolging in de VS

Ook gaan Spaaij en Hamm in op recente FBI-operaties om lone wolf-terrorisme in de Verenigde Staten tegen te gaan. Ze analyseerden deze operaties om te laten zien wie de doelwitten zijn, wat de strategieën zijn om hen te ontmaskeren en wat de ethische overwegingen en bezwaren zijn bij het arresteren en daadwerkelijk vervolgen van burgers.

Over de auteurs

Ramón Spaaij is bijzonder hoogleraar Sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast hoogleraar aan de Victoria University. Eerder schreef hij de boeken Understanding Lone Wolf Terrorism: Global Patterns, Motivation, and Prevention (2012); Understanding Football Hooliganism (2006) en Sport and Social Exclusion in Global Society (2014).

Mark S. Hamm is hoogleraar Criminologie aan de Indiana State University. Daarnaast is hij senior onderzoeker bij het Center on Terrorism, John Jay College of Criminal Justice. Eerder schreef hij The Spectacular Few: Prisoner Radicalization and the Evolving Terrorist Threat (2013) en Terrorism as Crime: From Oklahoma City to Al-Qaeda and Beyond (2007).