Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Jaarlijks studeren aan de UvA honderden studenten af bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het merendeel van hen betreedt daarna direct als jurist de arbeidsmarkt. Welke kwaliteiten en vaardigheden verwachten bedrijven en organisaties van de pas afgestudeerden en beschikken zij daar ook over? De faculteit grijpt haar verhuizing van de Oudemanhuispoort naar het Roeterseiland aan om hierover in gesprek te gaan met de beroepspraktijk. Het debat ‘De jurist van de toekomst’, geleid door presentator en UvA-alumnus Humberto Tan, vindt plaats op dinsdagmiddag 7 november.

Logo Rechten in Beweging
Rechten in beweging

‘Na vele jaren hebben we de Oudemanhuispoort verlaten en onze intrek genomen in een prachtig nieuw gebouw op het Roeterseiland, te midden van alle andere gamma-disciplines aan de UvA. Een mooi moment om met elkaar naar onze opleiding te kijken en vooral naar de aansluiting met het juridische werkveld’, vertelt André Nollkaemper, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. ‘Het vak van jurist verandert. Dit leidt ertoe dat de vraag aan ons als opleider ook verandert. Het is duidelijk dat het in het onderwijs om meer gaat dan de verwerving van kennis van het recht. Maar in hoeverre moeten we bijvoorbeeld het ontwikkelen van ‘soft skills’ opnemen in het curriculum? En in welke mate moeten we aandacht besteden aan conflictmanagement en ethiek, of zijn dat dingen die juristen juist in de praktijk moeten leren?’

De faculteit heeft de afgelopen periode sterk ingezet op het invoeren van praktijkelementen in het bachelorcurriculum. Onder de noemer ‘jurist vanaf dag één’ doen de studenten al vanaf hun eerste jaar praktijkervaring op. Nollkaemper: ‘De eerstejaars gaan op werkbezoek bij organisaties en ze gaan aan de slag bij ons ‘virtuele advocatenkantoor’, de Amsterdam Law Firm. Dit is het resultaat van het gezamenlijk optrekken met collega’s uit de praktijk. Ik hoop dat we de samenwerking met het debat nog verder kunnen intensiveren.’

Het debatpanel bestaat uit Maurits Barendrecht (research director Hiil Innovating Justice), Bart Beuving (rechter, rechtbank Amsterdam), Nora van Oostrom-Streep (executive director Law Firm School), Geert Potjewijd (managing partner De Brauw), Pieter van Regteren Altena (deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam) en Diana de Wolff (hoogleraar Advocatuur, Faculteit der Rechtsgeleerdheid UvA). De zes juristen gaan, met Tan als moderator, in gesprek over vier thema’s: diversiteit, digitalisering, internationalisering en ‘soft skills’.

Er is volop gelegenheid het nieuwe gebouw, inclusief de ‘moot court’-rechtbank, te bezichtigen. De middag is het eerste evenement in de reeks ‘Rechten in Beweging’, bedoeld voor studenten, medewerkers, alumni, mensen in het juridische werkveld en andere geïnteresseerden.

Tijd, locatie en deelname

Het programma vindt plaats op dinsdag 7 november, van 14.30 tot 18.00 uur. Locatie: Roeterseiland, Gebouw A, Nieuwe Achtergracht 166, 1018 WV Amsterdam. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden via rechteninbeweging-fdr@uva.nl.