Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en studentenhuisvester DUWO slaan de handen ineen om in het centrum van Amsterdam zo’n 190 betaalbare studentenkamers te realiseren.

Boekenmarkt Oudemanhuispoort
Foto: Dirk Gillissen

Na het vertrek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid worden de leegstaande delen van de Oudemanhuispoort in korte tijd omgebouwd tot 190 studentenkamers met gemeenschappelijke keukens en sanitaire voorzieningen. De kamers worden voor maximaal vier jaar verhuurd. Daarna start de renovatie ten behoeve van de Faculteit der Geesteswetenschappen, die over een aantal jaren haar intrek zal nemen in het complex.

Er bestaat in Amsterdam veel behoefte aan betaalbare studentenhuisvesting. Kennisinstellingen in Amsterdam, waaronder de UvA, Vrije Universiteit (VU) en Hogeschool van Amsterdam (HvA), spannen zich samen met de gemeente Amsterdam in om dit tekort aan te pakken. ‘De tijdelijke leegstand in de Oudemanhuispoort geeft ons de mogelijkheid om daar als UvA zelf iets aan te doen’, aldus portefeuillehouder huisvesting Jan Lintsen van het College van Bestuur.

Studentenhuisvester DUWO draagt zorg voor de verhuur en het beheer van de kamers. De gemiddelde huurprijs komt rond de 340 euro per maand te liggen. De huurprijs van de kleinste kamer ligt rond de 200 euro. De huurprijzen zijn exclusief servicekosten. De UvA en DUWO hebben afspraken gemaakt over fietsparkeren op het terrein van de UvA, het aanstellen van studentbeheerders en de beperking van openingstijden van toegangsroutes in de avonduren.

DUWO-vestigingsdirecteur Gerrit Dijkstra: ‘We zijn blij met de extra kamers. Hiermee kunnen we in korte tijd studenten aan een kamer helpen. Met onze ervaring dragen we zorg voor een prettig samenwonen van studenten en omwonenden, onder andere met het inzetten van studentbeheerders die zelf ook in de Oudemanhuispoort gaan wonen.’

De gemeente Amsterdam steunt het initiatief. Wethouder Laurens Ivens: ‘Ik ben ontzettend blij met het feit dat de UvA en DUWO juist op deze locatie betaalbare studentenwoningen realiseren. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe de gemeente in samenwerking met partners leegstand transformeert naar betaalbare woningen. Daar is enorme behoefte aan in de stad.’

Na de vergunningverlening kan de verbouwing van de kantoren tot studentenkamers begin 2018 starten. De eerste 100 kamers zijn naar verwachting voor de zomer gereed. Met ingang van het nieuwe collegejaar in september 2018 volgen nog eens 90 kamers.