Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Onsamenhangende teksten, de verkeerde toon gebruiken, onjuiste verwijswoorden gebruiken, geen titel boven je tekst zetten of congruentiefouten maken. Dit zijn schrijfproblemen die docenten regelmatig signaleren. Reden voor de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam om de MOOC, massive open online course, ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’ te starten. De MOOC wordt op vrijdag 26 januari gelanceerd.

MOOC Beter schrijven

Zo’n 20 procent van de studenten begint met een onvoldoende of zwakke taalbeheersing aan het hoger onderwijs. Zij lopen tegen schrijfproblemen aan in hun studie. Ook de groep die zonder deficiënties start, blijkt moeite te hebben met schrijven. De Taalunie adviseert onderwijsinstellingen dan ook om te investeren in ‘effectief schrijfonderwijs’.

De HvA en UvA komen met een gratis initiatief waarmee studenten hun schrijfvaardigheid kunnen verbeteren; de MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs. Deze online cursus is ontwikkeld door docenten Nederlands van de HvA en de UvA.

Struikelpunten bij schrijfvaardigheid

Ondanks berichten over dramatische spelfouten, is spelling niet het belangrijkste struikelpunt bij de schrijfvaardigheid van studenten. Dat zegt Marise van Vliet, HvA-docent Nederlands en een van de makers van de MOOC: ‘Studenten hebben vooral moeite met het schrijfniveau en de tekstsoorten die bij het hoger onderwijs horen, zoals een essay, stageverslag, onderzoeksverslag, adviesrapport of scriptie. Ze weten niet goed wat daarvoor de conventies zijn en hoe ze moeten formuleren in een neutrale en wetenschappelijke stijl. Ook vinden studenten het lastig een tekst over een abstract onderwerp gestructureerd op papier te zetten.’

MOOC: voor iedereen toegankelijk

De MOOC Beter schrijven in het hoger onderwijs bevat zes modules waarin deelnemers hun eigen schrijfgedrag analyseren en stapsgewijs tot een tekst komen op hbo-niveau/academisch niveau. De onderdelen van de MOOC, zoals structureren, formuleren en eindredactie, zijn ook los te volgen. Verder biedt de MOOC de mogelijkheid om feedback uit te wisselen met andere deelnemers (peer feedback).

De MOOC is bedoeld voor studenten van alle hogescholen en universiteiten en voor scholieren en mbo’ers die zich willen voorbereiden op een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Daarnaast kunnen docenten de MOOC, of onderdelen daarvan, in hun onderwijs inzetten.

Taalbeleid

De MOOC is onderdeel van het taalbeleid van de HvA en de UvA dat erop gericht is de taalvaardigheid van studenten te ontwikkelen. Dit taalbeleid richt zich ook op docenten. Zij leren studenten gericht te begeleiden bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid.