Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Is jouw urine waardevol of niet? Scheikundigen Chris Slootweg, Bas de Jong en Steven Beijer onderzoeken deze zomer op Lowlands de urine-samples van Lowlanders om te bekijken in welke mate restproducten van farmaceutische middelen en chemicaliën terechtkomen in fosfaat dat uit urine wordt teruggewonnen. Dit 'struviet' kan dienen als meststof voor landbouw.

Lowlands

Struviet is een fosfaathoudende stof die wordt gewonnen uit afvalwater in waterzuiveringsinstallaties. Het is te gebruiken als laagwaardige kunstmest of als grondstof voor een hoogwaardiger variant via het op de UvA ontwikkelde SusPhos-proces. Het gebruik van herwonnen struviet als vervanger voor de fossiele fosfaatertsen uit de mijn draagt bij aan een circulaire economie, en vermindert onze impact op het milieu én onze afhankelijkheid van fosfaatmijnen. Daarom is het belangrijk om te weten of afvalstoffen uit onze urine in het struviet terecht komen tijdens de herwinning, om potentiële vervuiling van de landbouwgrond te voorkomen en de kwaliteit van struviet als startmateriaal te onderzoeken.

SusPhos proces. Omzetting struviet
Steven Beijer bij het SusPhos-proces in actie om struviet om te zetten naar hoogwaardige producten. Fotograaf: Rogier Chang.

We need your P(ee)!

Van de verzamelde urine samples van Lowlandsgangers wordt bepaald welke farmaceutische restproducten er in zitten en in hoeverre deze terechtkomen na herwinning van struviet. Deze terugwinning is live te zien in een transparante proefopstelling. De UvA-scheikundigen werken op Lowlands samen met SusPhos en Nijhuis Industries.

Het onderzoek is onderdeel van het wetenschapsprogramma van LL Science. Lowlands vindt van 16 tot en met 18 augustus plaats in Biddinghuizen