Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam gaat een samenwerking aan met TNO en CWI voor onderzoek naar de impact van intelligente autonome systemen in de maatschappij en de adoptie van op AI gebaseerde systemen. Daartoe tekenden de drie organisaties dinsdag 1 oktober 2019 een Letter of Intent onder de noemer ‘Meaningful Control of Autonomous Systems’ (MCAS).

MCASMeaningful Control of Autonomous SystemsTNOCWI
Peter Werkhoven (Managing Director TNO) Karen Maex (rector magnificus UvA), Jos Baeten (directeur CWI) ondertekenen de Letter of Intent. Op de achtergrond: Marcel Worring (directeur Instituut voor Informatica UvA), Natali Helberger (hoogleraar Informatierecht UvA) en Andre Nollkaemper (decaan Rechtenfaculteit).

De regulering van op AI gebaseerde systemen en de waarden, juridische en ethische beginselen in relatie tot de mechanismen die zulke controle uiteindelijk ‘meaningful’ maken, staan centraal in de samenwerking.

De drie organisaties vullen elkaar goed aan op dit gebied. TNO heeft kennis van veilig data delen, uitlegbare AI en menselijk gedrag, en past deze kennis toe op innovaties in de automotive sector, het juridische en veiligheidsdomein en de financiële sector. CWI is gespecialiseerd in deep learning en statistische machine learning. En de UvA heeft met de rechtenfaculteit enerzijds de juridische en ethische kennis in huis en anderzijds biedt het Instituut voor Informatica kennis rond deep learning, information retrieval, computer vision, en veilige data-uitwisseling. Bovendien is er met het Innovation Center for AI (ICAI) en Amsterdam Data Science toegang tot het nationale en regionale ecosysteem rond AI en Data Science.

De komende tijd gaan de partijen zich binnen MCAS richten op case studies in twee applicatiegebieden namelijk autonoom en coöperatief rijden en justitie en publieke diensten. Dit zullen de groeikernen zijn van waaruit grotere initiatieven zullen worden ontwikkeld.