Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Universiteit van Amsterdam (UvA), gemeente Amsterdam, Rabobank Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zijn van plan om de komende tien jaar, 300 tot 400 miljoen euro te gaan investeren in de ontwikkeling van nieuwe Innovation Centers voor kennisintensieve bedrijven op Amsterdamse wetenschapscampussen. Door het samenbrengen van onderzoek, onderwijs, talent en ondernemerschap onder één dak door middel van specialistisch ingerichte werkomgevingen zijn deze Innovation Centers optimale locaties voor kennisuitwisseling en co-creatie van wetenschappelijke kennis.
Luchtfoto van het Amsterdam Science Park
Luchtfoto van het Amsterdam Science Park

UvA, Rabobank, de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeren al meer dan 30 jaar samen in innovatieve bedrijfsgebouwen op het Amsterdam Science Park. Hiervoor richtten deze vier partners in 1989 het vastgoedbedrijf Matrix Innovation Center NV (Matrix) op waarin ieder van hen gelijk deelneemt als aandeelhouder. Matrix heeft momenteel zes Innovation Centers op het Amsterdam Science Park waar bij elkaar meer dan honderd wetenschappelijke bedrijven zijn gevestigd, van startups en scale-ups tot spin-ins van grotere ondernemingen. In het najaar zal een zevende Matrix Innovation Center, Matrix ONE, zijn deuren openen. Matrix ONE wordt een van de duurzaamste gebouwen van Amsterdam en zal met de aanwezigheid van Sustainalab een ontmoetingsplek worden voor bedrijven, wetenschappers en jong talent met een focus op duurzame innovatie.

Uitbreiding succesformule

In mei is de VU toegetreden als nieuwe partner binnen Matrix. Aanleiding voor de VU om in Matrix te stappen is hun wens om op de eigen VU Campus (Kenniskwartier Zuidas) een Innovation Center volgens het Matrix-concept te ontwikkelen, speciaal voor startups en scale-ups in Medische Technologie en Life Sciences.

De ontwikkeling van een achtste Innovation Center op de Zuidas is de eerste stap van Matrix’ strategie om sneller en breder Innovation Centers te realiseren. ‘De toetreding van de VU als partner in Matrix biedt een uitgelezen kans om de bewezen succesformule van Matrix als katalysator van kennisgedreven innovatie, ook buiten het Amsterdam Science Park uit te rollen’, zegt Ivo Sweep, Managing Director van Matrix. De ambitie van Matrix is om in 2032 twaalf Innovation Centers te hebben gebouwd op minimaal vier verschillende wetenschappelijke campussen in Amsterdam, wat een verdubbeling van het aantal Matrix gebouwen ten opzichte van nu betekent. ‘Dat is een enorme impuls in het kennisintensieve ondernemersklimaat in Amsterdam en daarmee een verdere versterking van de innovatiekracht van Amsterdam, de metropoolregio en heel Nederland’, aldus Sweep. Het Med Tech startup center op de VU Campus zal medio 2025 zijn deuren openen.