Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het eerste jaar kan het wennen zijn, de overgang naar de universiteit. Er verandert veel en je moet een minimumaantal studiepunten halen. Ook bouw je een nieuw sociaal leven op. De verantwoordelijkheid ligt bij jou als student, maar de UvA helpt je er graag bij. Hier vind je informatie over studeren en de overgang van de middelbare school naar de universiteit.

De bachelor

De bacheloropleiding duurt drie jaar. Het eerste jaar is vaak oriënterend van aard. Je volgt onderwijs, maar studeert ook veel zelf. Het onderwijs is verdeeld over twee periodes, genaamd semesters, waarin je colleges volgt.

Opzet onderwijs

Afhankelijk van de opbouw van de lesstof krijg je onderwijs via hoorcolleges, werkcolleges en practica:

  • In hoorcolleges licht een docent de lesstof toe en krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. Een hoorcollege kan plaatsvinden in een grote collegezaal, of bij kleinere groepen in een leslokaal. 
  • In een werkgroep of werkcollege oefen je met de lesstof in kleinere groepen, onder begeleiding van een docent. Je bespreekt bijvoorbeeld de artikelen die je ter voorbereiding hebt  moeten lezen, werkt vraagstukken uit, bediscussieert onder leiding van een docent of student-assistent een onderwerp, bestudeert een casus of oefent samen een onderzoekstechniek. 
  • Bij sommige opleidingen krijg je ook practica. Daarin leer je praktische vaardigheden en voer je proeven uit. 

Studiepunten

Voor elk onderdeel van je opleiding dat je met succes afrondt, krijg je studiepunten. Je krijgt bijvoorbeeld studiepunten voor een tentamen waarvoor je een voldoende haalt, of een opdracht die je goed afrondt.

  • Eén studiepunt staat voor 28 uur studie. De opleiding stelt voor elk vak van je programma vast hoeveel studiepunten je daarvoor krijgt.
  • Een succesvol afgeronde driejarige universitaire bachelor levert 60 studiepunten per jaar op, dus 180 studiepunten in totaal.

Het systeem van studiepunten wordt ECTS genoemd: European Credit Transfer and Accumulation System). In heel Europa, de VS en Canada wordt met dit studiepuntensysteem gewerkt. Zo zijn diploma’s in heel Europa evenveel waard en kun je ook een deel van je opleiding in het buitenland doen. De studiepunten die je elders verdient, tellen in principe mee voor je opleiding.

Bindend studieadvies

Alle eerstejaarsstudenten krijgen een Bindend studieadvies (BSA). In het eerste jaar moet je een bepaald aantal studiepunten halen: (ongeveer) de helft van het totale aantal dat je volgens het studieschema in één jaar kunt halen. Vervolgens heb je nog een of twee jaar (dit verschilt per opleiding) om te slagen voor de rest van de eerstejaarsvakken. Lukt je dat niet, dan kun je je studie aan de UvA niet voortzetten.

Hoe zien de campussen eruit?

Via onze interactieve kaart kun je online alvast een kijkje nemen bij de verschillende campussen van de UvA. Daarnaast is een Open Campus Dag bezoeken een goede manier om kennis te maken met de campussen.

Kosten, wonen en andere informatie

Als je gaat studeren wil je misschien op kamers, en op zoek naar een bijbaan bijvoorbeeld. Alle informatie over het vinden van woonruimte, kosten (collegegeld, boeken en andere kosten) en overige praktische informatie vind je hier.

Hoe helpen we je tijdens de studie?

Via mentorgroepen, studieadviseurs en studentdecanen. Ook is er hulp bij persoonlijke problemen studeren met een functiebeperking of als je je wilt heroriënteren op je studiekeuze. We denken ook graag met je mee als je je studieloopbaan wilt combineren met topsport. Lees er alles over bij advies en begeleiding.

 

Hoe ervaren UvA studenten studeren bij de UvA?

Via Instagram kun je al je vragen stellen over hoe onze studenten hun studieperiode bij de UvA ervaren. Je kunt er terecht voor inhoudelijke vragen over de studie, maar je kunt ook vragen hoe zij het studentenleven in Amsterdam ervaren. Hierbij alvast een top 10 suggesties voor een door studenten: 

Bron: InHolland