Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Je hebt verschillende mogelijkheden als je na je bachelor en master wilt doen. Je kunt een reguliere master volgen, maar bijvoorbeeld ook in aanmerking komen voor een onderzoeksmaster of duale master.

Sluit een bepaalde master niet direct aan op je bachelor? Dan kun je een verzoek tot toelating doen bij de examencommissie van de master. Tot sommige masters kun je dan na het volgen van een schakelprogramma alsnog worden toegelaten.   

Reguliere masters

Studieduur: 1 jaar, meeste bètamasters 2 jaar

De ‘reguliere’ masteropleidingen duren in de meeste vakgebieden één jaar, de meeste bètaopleidingen twee jaar en Geneeskunde duurt drie jaar. De toelatingseisen verschillen per master. Veel reguliere masters zijn direct toegankelijk met een relevant bachelordiploma. Echter, sinds september 2014 mogen alle masteropleidingen aanvullende toegangseisen stellen. Daarnaast bestaat er niet langer naast iedere bachelor een ‘doorstroommaster’ waar je zonder meer toegang toe hebt na afronding van je bachelor. Selectie kan plaatsvinden op verschillende criteria, bijvoorbeeld studietempo, motivatie en cijfergemiddelde. 

Trajecten / tracks

Veel masters bieden zogenaamde trajecten of tracks aan. Dit zijn specialisaties binnen de geaccrediteerde masteropleiding die de opzet hebben van een zelfstandig masterprogramma. Na afronding van de master en de track, ontvang je de titel die bij de geaccrediteerde opleiding hoort met bijbehorend diploma. Op het diplomasupplement staat welk traject en welke vakken je hebt gevolgd. Als je twee verschillende trajecten van één bepaalde masteropleiding afrondt, ontvang je één diploma met de vermelding van de twee afgeronde trajecten op het diplomasupplement.

Onderzoeksmasters

Studieduur: 2 jaar

Een onderzoeksmaster of research master is de beste voorbereiding op een promotietraject en een loopbaan in het wetenschappelijk onderzoek. Deze programma’s duren twee jaar en zijn nauw verbonden met de onderzoeksprogramma’s aan de UvA. Toelating tot een onderzoeksmaster gebeurt via een selectieprocedure op grond van:

  • invulling van je bachelor
  • je studieresultaten 
  • je bachelorscriptie 
  • je motivatie

Duale masters

Studieduur: 1,5 - 2 jaar

Duale masters bestaan uit een combinatie van studeren en werken. Dit zijn academische masterprogramma's, waarin de doelen van de opleiding deels in de werksituatie gestalte krijgen, en inzichten en theorievorming uit de studie vertaald worden naar de beroepspraktijk. Vanwege het beperkt aantal plaatsen vindt toelating plaats op basis van selectie, waarbij de invulling van de bachelor en de motivatie belangrijke criteria zijn.
Er zijn onder meer duale masters op het gebied van taal, journalistiek en cultuur. Ook bij de lerarenopleidingen is er sprake van duaal onderwijs. Tijdens de werkperiode blijf je ingeschreven aan de UvA en word je intensief begeleid door een docent.

Lerarenopleiding

Wil je les geven, dan volg je na de master de eenjarige lerarenopleiding (1,5 jaar in deeltijd) bij de UvA Lerarenopleidingen. Als je in de bachelor de minor Educatie hebt gevolgd, krijg je vrijstelling van een deel van het programma van de Lerarenopleiding.

Engelstalige masters

De UvA biedt een groot deel van haar masterprogramma’s in het Engels aan. Met een Engelstalige master vergroot je je kansen op de steeds internationaler wordende arbeidsmarkt, dit doordat je deel uitmaakt van een international classroom met studenten van verschillende nationaliteiten en culturele achtergronden.

Advanced / executive masters

De UvA biedt ook advanced en executive masters. Dit zijn opleidingen voor mensen met een afgeronde bachelor- of masteropleiding (universiteit en soms ook hbo), vaak aangevuld met enige jaren relevante werkervaring. Advanced masters zijn meestal niet rechtstreeks toegankelijk na een universitaire bachelor.

Advanced masters worden niet door de overheid bekostigd. Dit betekent dat er een hoger collegegeldtarief geldt dan het wettelijke collegegeld. Ook heb je doorgaans geen recht op studiefinanciering.