Hoe vind ik een kamer?

Er zijn veel verschillende soorten kamers te huur in Amsterdam. Hieronder vind je een beperkt overzicht van waar je zou kunnen beginnen met zoeken.

• Woningcorporaties

Ongeveer de helft van de studentenwoningen in Amsterdam is eigendom van de woningcorporaties. Woningcorporaties zijn non-profit-instellingen die betaalbare woningen verhuren. Hun studentenwoningen worden verhuurd met een campuscontract, wat betekent dat je er weer uit moet wanneer je je studie hebt afgerond.

Studentenwoningweb

De woningen van corporaties worden aangeboden via Studentenwoningweb. Kamers worden toegewezen op basis van inschrijfduur, dus het is verstandig je zo snel mogelijk in te schrijven. Dat kan vanaf je 16de en kost eenmalig €38. Je inschrijving is acht jaar geldig.

Studentenwoningweb

ROOM.nl

Bij ROOM vind je een gevarieerd aanbod aan studentenkamers, onder andere in Amsterdam en omgeving. Inschrijven kan vanaf 16 jaar. Je betaalt hiervoor eenmalig € 35. Je inschrijving blijft 8 jaar lang geldig.

ROOM.nl

Woningnet

De overige (niet-studenten-)woningen van corporaties worden verhuurd via Woningnet. Ook deze woningen worden toegekend op basis van inschrijvingsduur. Bij je inschrijving betaal je eenmalig inschrijvingskosten en daarna een jaarlijks bedrag om je inschrijving te verlengen. Om je in te kunnen schrijven moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Woningnet

• Particuliere verhuurders en bemiddelingsbureaus

In Amsterdam zijn er verschillende commerciële bemiddelingsbureaus actief. Deze bureaus bemiddelen tussen enerzijds de eigenaar (verhuurder) die de woning onderbrengt bij het bemiddelingsbureau, en anderzijds een huurder.

Er zijn veel van dit soort bureaus, sommigen handelen netjes volgens de regels, maar er zitten ook veel minder degelijke bureaus tussen die zeer hoge prijzen rekenen voor illegale woningen.

Let daarom goed op met wie je zaken doet en met wat voor woning je precies te maken hebt. Accepteer nooit ongezien een woning en zorg dat je op de hoogte bent van de huurregelgeving.

Particuliere kamers

Daarnaast verhuren veel particuliere woningeigenaren één of meerdere kamers van hun woning. Er zijn diverse websites waar particulieren zelf woonruimte aanbieden. Ook bemiddelt in Amsterdam het kamerbureau van ASVA voor deze kamers.

ASVA Kamerbureau

Kamernet

Studentenkamers.nl

Kamer.nl

Kamers.nl

KamersinNederland

Commerciële verhuurders

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe studentencomplexen gerealiseerd door commerciële verhuurders. Zij bieden veel verschillende soorten woningen aan voor uiteenlopende prijzen, van volledig gemeubileerde hotelkamers tot woningen waar je korting krijgt als je zelf helpt met klussen.

The Student Hotel

Campus Diemen Zuid

Ravels Residence

Casa400

Blue-gray

TWA/Acta

• Tijdelijke woningen

Als je niet perse een woning voor langere tijd zoekt, zijn er diverse andere mogelijkheden. Je kan daarbij denken aan antikraak, waarbij je woont in een gebouw dat leeg staat, maar ook aan tijdelijke onderhuur van bijvoorbeeld iemand die op vakantie is, of een tijd in het buitenland werkt of studeert.

HousingAnywhere

Camelot