Film 'Smart City – op zoek naar de slimme burger'
De film laat de totstandkoming van deze droom zien, en gaat in op de dilemma’s die zij oproept. We zien de leefwerelden van publiek-private organisaties die Amsterdam als Smart City op de kaart willen zetten; van bewoners die de luchtkwaliteit om hun woning willen meten, en van Amsterdammers die zich niet thuis voelen bij ICTs. Door in te zoomen op de verschillen en de gedeelde ervaringen tussen deze groepen, roept de film op tot een brede discussie over macht en onmacht in de digitale samenleving.
Dorien Zandbergen is antropoloog van digitale cultuur en politiek. Zij woonde in San Francisco om de relaties te bestuderend tussen de Californische tegencultuur en de Silicon Valley computer industrieën sinds de jaren 60. Daarover schreef zij haar proefschrift (New Edge. Technology and Spirituality in the San Francisco Bay Area).
Haar huidige werk legt de nadruk op de visie op de ‘Slimme Stad’, een stad die beheerst wordt door een constante stroom van gegevens die verzameld zijn door computer technologieën, ingebed zowel in de dagelijkse stedelijke infrastructuur als ook in het gebruik van smartphones en sociale media. In de documentaire ondervraagt zij deze stedelijke visie en de manier waarop deze in praktijk wordt gebracht. Zij ook de oprichter van Stichting Gr1p, die tot doel heeft artistieke en literaire interventies te ondersteunen, die er toe bijdragen complexe technologische thema’s zichtbaar, concreet voelbaar en discussieerbaar te maken van een breed publiek. Haar recente academische publicaties betreffen ‘From data fetishism to quantifying selves’ (with Tamar Sharon, New Media & Society, 2016), ‘We Are Sensemakers’ en ‘The (Anti-)politics of Smart City Co-creation’ (Public Culture, 2017).