Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Er gaat bijna geen dag voorbij zonder spectaculair nieuws over beroepsgroepen die met uitsterven bedreigd worden doordat robots en kunstmatige intelligentie (AI) het werk gaan overnemen. Maar klopt dat wel? En wie bepaalt dat?

Steeds slimmere machines veranderen weliswaar ons leven, maar technologie is geen fataliteit: er is geen sprake van technologisch determinisme. De geschiedenis laat zien dat de opkomst en toepassing op grotere schaal van general purpose-technologieën (zoals de stoommachine, electriciteit, ict, AI), met potentieel grote implicaties voor hoe we leven en werken ingewikkeld is, veel tijd kost, en met politieke en sociale strijd gepaard gaat. Ondernemers en hun organisaties hebben een sterke positie om nieuwe trajecten van technologie en regulering te beïnvloeden en vorm te geven, maar werkenden, vakbonden, overheden, gebruikers en andere actoren reageren op ontwikkelingen en kunnen een eigen agenda ontwikkelen. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat niet alleen de eigenaars van robots en AI daar beter van worden, maar wij allemaal.  

Over de spreker

Robert Went (1955) studeerde ooit sociologie aan het Sociologisch Instituut Leiden (SIL), maar maakte die opleiding niet af. Hij studeerde later economie aan de UvA. Sinds 2007 werkt hij bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daar werkte hij o.a. mee aan de verkenningen ‘De Robot de Baas’ (2015) en ‘Voor de zekerheid: De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van de arbeid’. Hij is in 2002 gepromoveerd op een proefschrift over globalisering en werkte eerder als projectleider bij de Algemene Rekenkamer. Als @went1955 twittert hij veel over economie, globalisering en technologie. Website: www.robertwent.nl.