Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vanwege de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen wordt het gebruik afgebouwd. Op dit moment wordt aardgas gebruikt voor het verwarmen van water en de gebouwen. Doordat de UvA stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen neemt het gebruik van elektriciteit toe. Daarom maximaliseren we de duurzame energieopwekking op de campus.

Doelstellingen

Op het Science Park stoppen we al in 2025 met het gebruik van aardgas en op Roeterseiland in 2030. Op het universiteitskwartier gebruiken we na de renovatie alleen aardgas voor piekbelasting en stoppen hier volledig mee in 2040.

Actuele stand van zaken

Het totale gasverbruik van de UvA is in 2022 met 17% gedaald ten opzichte van 2021. Daarmee ligt de UvA in goed op koers voor de gestelde doelen.

Nieuwe warmtepompen vergroten de efficiëntie van de energievoorziening van het Roeterseilandcampus. Het gasverbruik op de Roeterseilandcampus is in 2022 bijna 60 procent lager dan in 2021. Naar verwachting is de Roeterseilandcampus in 2025 gasloos. Dat is vijf jaar eerder dan beoogd.

Op het Amsterdam Science Park was het gasverbruik in 2022 19 procent lager dan in 2021. Dit is onder meer bewerkstelligd door efficiëntere voorzieningen voor warm water in gebouw F en door datzelfde gebouw op de centrale warmte-koudeopslag aan te sluiten. WKO is ondergrondse seizoensopslag waarmee warmte wordt opgeslagen voor de winter en koeling voor de zomer. Verdere verduurzaming wordt gezocht in het beter afstemmen van de luchtbevochtiging in de labs op het Science Park. Door lucht alleen te bevochtigen voor laboratoria waar dat essentieel is en door elektrisch te bevochtigen, kan het gasverbruik voor 2025 onder de 50.000 m3 per jaar uitkomen. 

Het grootste deel van het aardgas wordt gebruikt op het Universiteitskwartier. Hier is door middel van een bodemenergieplan de basis gelegd voor een aardgasvrije toekomst. Momenteel wordt, als eerste grote stap, de nieuwe universiteitsbibliotheek met warmte-koudeopslag (WKO) gebouwd. Op relatief korte termijn zijn voor de Oudeturfmarkt, Binnengasthuis 5 en de Oudemanhuispoort aanzienlijke reducties mogelijk.

Status voorgenomen maatregelen

Lees meer over de maatregelen in het White Paper Duurzaamheid (PDF, 19 p.).

Maatregelen zijn beschreven in Routekaart Energietransitie UvA (PDF, 20 p.). In de basis komt het neer op: het beperken van de energievraag, het gebruiken van lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling en waar mogelijk gebruik maken van gebiedsgebonden oplossingen.

Om de gebouwen volledig aardgasvrij te maken, moeten er grote stappen worden gezet. In het onderstaande overzicht vind je aankomende vervangingsprojecten van gasinstallaties.

 

Project (Geplande) oplevering Toelichting Geschatte impact in bespaarde m3 gas, extra elektra verbruik niet benoemd
Warm water gebouw E Science Park decentraliseren en elektrificeren 2020 Een circulatieleiding zonder afname had 80% verspilling. Door bij de afnemer elektrisch op te wekken wordt niet alleen gas, maar ook veel energie bespaard. 17.000
Optimalisatie centrale energievoorziening (CEV) Roeterseilandcampus 2021 Flinke besparingen in 2020 geleverd door warmtepomp en optimalisaties 400.000

Bushuis warmtepomp

2021 Hybride systeem met beperkt vermogen om in het tussenseizoen een deel van de vraag te voorzien. 3500 
REC JK aangesloten op centrale energievoorziening Roeterseilandcampus 2022 Warmtepomp wordt geplaatst met Change-over systeem. Hierdoor kan duurzaam worden gekoeld en verwarmd. Warmteverbruik niet gemeten
Gebouw F aansluiten op centrale energievoorzienning Science Park + energiebesparende maatregelen 2022 Zal niet volledig gasloos worden, maar wel voor >90%, tapwatervoorziening in 2020 geëlektrificeerd 87.000
Kassen Science Park op lage temperatuur verwarming en isolatie door slim klimaatdoek 2022

Zal niet volledig gasloos worden, maar wel voor >90%

105.000
Allard Pierson ketelhuis optimaliseren en warmtepomp plaatsen 2022/2023 Hybride systeem waar nieuwe ketels zijn geplaatst en wat een deel van het jaar gasloos kan draaien 130.000

Tapwater op Amsterdam Science Park duurzaam maken gebouwen AB, D, G en AUC

2022/2023 Een circulatieleiding zonder afname heeft verspilling. Door bij de afnemer elektrisch op te wekken wordt niet alleen gas, maar ook veel energie bespaard. tot 100.000

Inkoop duurzame energie

Naast aanpassingen aan de gebouwen en installaties dringen we het fossiele energiegebruik ook terug via de inkoop. De Nederlandse elektriciteit mix bestaat uit een (te) groot aandeel fossiele energie. De UvA probeert met haar energie inkoop druk uit te oefenen op een ontwikkelende energiemarkt door vanaf 2022 100% geproduceerde windenergie te ontvangen via de energieleverancier Vattenfall. Vanaf 2024 moet deze zelfs additioneel zijn. Dat betekent dat de UvA de eerste afnemer is van nieuwe energieopwekking. Hierdoor stimuleert het contract de bouw van nieuwe windmolens. Ook compenseren we onze CO2-uitstoot gerelateerd aan ons gasverbruik totdat we van het gas af zijn.