Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Video's zijn een waardevol hulpmiddel voor het vertellen van de verhalen van onze universiteit. Net als andere communicatiemiddelen moeten video's voldoen aan de richtlijnen van de UvA-huisstijl. Daarom is er een standaard ontwikkeld voor bijvoorbeeld intro, outro en naamkaarten. Deze elementen stellen je in staat om het verhaal op een krachtige manier over te brengen.

Video-elementen

Deze elementen kun je gebruiken om je video tot een dynamisch geheel te monteren:

intro bumper
Intro bumper
Intro met titel
Intro met titel
Outro
Outro
Naamkaart
Naamkaart
Quote
Quote
YouTube eindscherm
YouTube eindscherm

Lettertypen

In video's wordt het lettertype ‘Utopia Std Regular’ gebruikt. Dit is een open source font dat je gratis kunt downloaden via Google Fonts of Adobe Typekit.  

Adobe CC toolkit

Om het monteren van een video binnen de richtlijnen van de videostijl zo makkelijk mogelijk te maken is er een toolkit ontwikkeld. Volg de onderstaande stappen om video-elementen zoals een intro, outro en een quote te activeren in je Adobe CC libraries en aan de slag te gaan met de montage van je video. 

 • Downloadinstructies Adobe CC toolkit

  Let op, deze toolkit is alleen geschikt bij videomontage in Adobe Premiere pro

  1.  Download de toolkit via de UvA Beeldbank

  2.  Klik vervolgens op ‘Volgen’. Een Adobe CC account kan hiervoor vereist zijn.
  3.  Open een Adobe premiere project.
  4.  Open het venster ‘Window > Libraries’.
  5.  Selecteer in dit venster ‘UvA - video huisstijlelementen’.
  6.  Zet Libraries op ‘view by group’
  7.  Sleep vanuit hier het gewenste video-element naar de gewenste plek in de tijdlijn.
  8.  Zet daarna de workspace op ‘Window > Workspaces > Graphics.
  9.  Aan de rechterkant van het scherm verschijnt het ‘Essential Graphics’ window waarin per template verschillende keuzes kunnen worden gemaakt.

Video publiceren op YouTube of Vimeo

Gemaakte video’s worden onder meer geüpload naar ons YouTube kanaal en naar Vimeo. 

 • Vimeo gebruiken we voor interne communicatie en als de video geëmbed moet worden binnen een UvA-platform zoals uva.nl.  
 • YouTube gebruiken we voor video’s die een breder publiek trekken en die bijdragen aan de profilering van de UvA.  
 • Richtlijnen voor publiceren

  Thumbnail
  De thumbnail kan gemaakt worden via de Adobe toolkit door de thumbnail template over een representatief stukje video te plaatsen en één frame los te exporteren als een jpg. 

  Thumbnail
  Voorbeeld thumbnail

  Ondertiteling
  Video's zijn Engelstalig of Nederlandstalig ondertiteld, afhankelijk van de gesproken taal in de video. Voeg ondertiteling niet direct toe aan de video maar via een los srt-bestand. Hierdoor is het voor de kijker mogelijk om ondertiteling aan of uit te zetten binnen YouTube of Vimeo. 

  Targeting vanuit YouTube 
  Voor een betere online vindbaarheid van een video die gepubliceerd is op YouTube is het belangrijk om tags toe te voegen aan de video. Algemene voorbeelden zijn: Amsterdam, UvA, Universiteit van Amsterdam, University of Amsterdam, faculteitsnaam, opleidingsnaam, vakgebied, bijpassende beroepen, etc.

  Videotitel en beschrijving
  Een goede titel en duidelijke beschrijving van de video is ook belangrijk voor de online vindbaarheid van de video. Pas de taal van de titel of beschrijving aan op de gesproken taal in de video. YouTube toont titels op overzichtspagina's altijd over twee regels. Houd daarom titels kort en bondig en gebruik maximaal 30 tot 35 karakters. 

  Geef bij de beschrijving van de video bijvoorbeeld een korte omschrijving van de opleiding of een beknopte beschrijving van de kernboodschap van je video. Eindig je beschrijving altijd met een verwijzing naar een relevante pagina op uva.nl en/of naar relevante social media kanalen.