Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Je kiest vakken op basis van jouw eigen interesses in de exacte wetenschappen, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen en je leert om maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Doordat je verschillende invalshoeken aan elkaar kunt koppelen, je sterk leert argumenteren en je specialiseert in één of meer vakgebieden, word jij de betrokken professional waar organisaties en bedrijven naar op zoek zijn.

Opbouw studie 


Het studieprogramma heeft een aantal verplichte vakken, zodat iedere student een sterke basis heeft (denk aan academisch schrijven en logica). Bij je aanmelding kies je een major – exacte wetenschappen, sociale wetenschappen of geesteswetenschappen - die de richting is van jouw specialisatie. Je hebt veel keuzevrijheid tijdens je studie en kiest ongeveer twee derde van je vakken. Je wordt aangemoedigd om een semester in het buitenland te studeren of een stage te volgen.  


Onderdelen van het studieprogramma  


Het studieprogramma bestaat uit 6 verschillende onderdelen:  

  • Academic Core vakken (verplichte vakken die zorgen voor een sterke academische basis). 

  • Major vakken (kies je eigen vakken en specialiseer je in één of meerdere vakgebieden binnen jouw hoofdrichting)  

  • Vakken in de andere majors (kies 2 vakken in elke andere hoofdrichting om je perspectief te verbreden)  

  • Vrije keuzevakken (helemaal vrij in te vullen).  

  • Stage of Community Project (voor iedere student verplicht, om praktijkervaring op te doen) 

  • Capstone project (Bachelor scriptie).  

Alle studenten kiezen één van de drie majors bij aanmelding en bevestigen hun keuze aan het einde van hun eerste jaar. Door een major te kiezen kun je je specialiseren in één of meer vakgebieden binnen die major. Dit zorgt ervoor dat AUC studenten voldoende verdiepende kennis opdoen om vervolgens – bijvoorbeeld – toegelaten worden tot een masteropleiding.   

  • Jaar 1

    Het eerste jaar bestaat uit verplichte Academic Core vakken om aan een sterke academische basis te werken. Je volgt ook direct jouw eigen interesses door major vakken te kiezen. Je verbreedt je horizon door keuzevakken en vakken uit de andere majors te volgen. Aan het einde van het eerste jaar bevestig je je majorkeuze.

  • Jaar 2

    In jaar 2 specialiseer én verbreed je je kennis verder. Je doet dit door opnieuw vakken binnen en buiten je major te kiezen. Alle AUC studenten doen verplicht een stage of Community Project om praktijkervaring op te doen bij lokale, nationale of internationale vrijwilligersprojecten, organisaties of bedrijven. Dit wordt gedaan in jaar 2 of 3. Je kunt ervoor kiezen om een semester in het buitenland te studeren bij een van AUC's partneruniversiteiten of uitwisselingspartners van UvA of VU. Dit wordt gedaan in jaar 2 of 3.

  • Jaar 3

    In jouw laatste jaar volg je meer gespecialiseerde en verdiepende vakken om je kennis nog verder te verdiepen. Het Academic Core vak ‘Advanced Research Writing’ bereidt jou voor op het schrijven van je Bachelor scriptie (ook wel Capstone Project genoemd). Daar laat je zien dat jij de opgedane kennis en vaardigheden van jouw individuele studieprogramma kunt inzetten om een uniek interdisciplinair onderzoek te doen.

Goed om te weten
  • Tijdsverdeling: lessen versus zelfstudie

    Vanaf het eerste jaar ligt de nadruk op zelfstudie en uitdagende projecten en opdrachten. Je hebt vaak vier dagen les, waarbij je één tot drie lessen per dag hebt. De lessen zijn in de vorm van werkcolleges: je bediscussieert de stof, of bent op andere manieren interactief bezig, onder begeleiding van een docent.

  • Studiebegeleiding

    Met zoveel keuzevrijheid kun je af en toe wel wat raad gebruiken. Een persoonlijke mentor helpt jou met de vragen die je hebt. Mentoren begeleiden jou om een eigen studieprogramma te vormen en houden daarbij jouw toekomstige doelen in gedachte.

  • Honoursprogramma

    Houd je van een uitdaging? Dan is deze studie iets voor jou! Dit honoursprogramma wordt gekenmerkt door intensieve en interactieve lessen, kleine klassen, zelfstudie en discussies.

  • Bachelor of Science of Bachelor of Arts diploma

    Studenten die kiezen voor een major in de exacte wetenschappen, ontvangen na afstuderen een Bachelor of Science (BSc) diploma. Studenten die kiezen voor een major in de sociale wetenschappen of geesteswetenschappen krijgen een Bachelor of Arts (BA) diploma.

Ruben
Copyright: AUC
“In staat zijn om al deze verschillende studiegebieden te ontdekken en niet te hoeven kiezen voor één specifieke richting, dat is iets wat ik heel erg gewaardeerd hebt bij AUC en wat de rode draad is geweest in mijn banen daarna.” Ruben Tierny, AUC alumnus & Diplomatiek adviseur Bekijk Ruben's volledige verhaal
Veelgestelde vragen
  • Hoe groot is de opleiding?

    De opleiding is kleinschalig en intensief. Ieder jaar starten ongeveer 300 eerstejaarsstudenten. AUC heeft ongeveer 900 studenten in totaal.

  • Welke masteropleidingen kun je doen na AUC?

    Je kunt verschillende masteropleidingen doen in Nederland of het buitenland. De meeste studenten vervolgen hun studie in de volgende studiegebieden.  

    • Majors in exacte wetenschappen: geneeskunde, milieuwetenschappen, computerwetenschappen, neuroscience.  
    • Majors in sociale wetenschappen: internationale betrekkingen, rechten of economie.  
    • Majors in geesteswetenschappen: cultuurwetenschappen en internationale betrekkingen.
  • Welke banen zijn er mogelijk na AUC?

    De meest voorkomende loopbanen van AUC-alumni zijn in onderzoek, consultancy, onderwijs, horeca, de culturele sector, de gezondheidssector, management en marketing. De meest voorkomende functietitels zijn: consultant, onderzoeker, data scientist, projectmanager en beleidsmedewerker.  
     

  • Is het verplicht om op de campus te wonen?

    Ja, alle AUC studenten hebben gegarandeerd een studentenwoning voor de drie jaar van hun studie. Het woonaspect van de internationale campus is een essentieel onderdeel van de AUC-studeerervaring.

  • Hoe meld ik me aan voor AUC?

    Je kunt je aanmelden op de website van AUC (auc.nl). Een motivatiebrief en eigen studieplan zijn onderdelen van de aanmeldingsprocedure. In de aanmeldrichtlijnen staat alles wat je moet weten over het voorbereiden en versturen van je aanmelding.

  • Hoeveel keuzevrijheid heb ik?

    Veel! De studie Liberal Arts and Sciences wordt gekenmerkt door keuzevrijheid. Naast verplichte vakken – voor een sterke academische basis – kies je ongeveer twee derde van je vakken zelf op basis van jouw eigen interesses.

  • Zijn er studiebeurzen beschikbaar?

    Ja, het AUC Scholarship Fund (ASF) is een onafhankelijke stichting die ervoor zorgt dat getalenteerde en onder gerepresenteerde studenten met een laag (familie)inkomen kunnen studeren aan AUC door studiebeurzen en speciale programma's aan te bieden. De ASF wordt gefinancierd door donaties van sponsors en heeft al honderden studenten geholpen.