Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In 2020 toonde het rapport Onderzoek kansen(on)gelijkheid aan dat de helft van alle leraren zich zorgen maakt over de kansenongelijkheid van hun leerlingen.

Kansenongelijkheid wordt ook door jongeren zelf herkent. In 2021 werd door onderzoek van het Verwey Jonker Instituut voor het eerst stagediscriminatie bij mbo-studenten wetenschappelijk vastgesteld. Tevens toont recentelijk wetenschappelijk onderzoek van de econoom Bastian Ravesteijn aan dat de kansenongelijkheid in Nederland al start bij de fysieke locatie van je wieg.

In deze cursus ga je als deelnemer ook in de praktijk aan de slag met kansenongelijkheid. Naast een wekelijkse inhoudelijke bijeenkomst besteed je gemiddeld 4 uur per week aan vrijwilligerswerk via een maatschappelijke organisatie die naar alle waarschijnlijkheid gevestigd is in Amsterdam-Zuidoost en/of Nieuw-West.

Voorbeelden van activiteiten waar je aan gaat werken:

  • Huiswerkbegeleiding
  • Excursies zoals bedrijfsbezoeken
  • Workshops om professionele skills te verbeteren
  • Overige nader te bepalen activiteiten

Tijdens de cursus zul je ten minste met één van deze interventies aan de slag gaan en verkennen welke handelingsmogelijkheden bij jou passen.

Naast de praktische interventie zul je:

  1. Gastcolleges volgen van experts uit de praktijk en de onderzoekswereld
  2. Een logboek bijhouden, literatuur lezen en praktische opdrachten uitvoeren wat als input fungeert voor je reflectie essay waarin je reflecteert op het geleerde en je eigen transformatie/ontwikkeling

Aan het eind van de cursus heb je een beter begrip van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor kansenongelijkheid onder jongeren. Ook heb je persoonlijke ervaring opgedaan met mogelijke manieren om als individu een positieve bijdrage te leveren.

Rooster

Alle colleges vinden plaats op locatie en we gaan ervan uit dat je fysiek aanwezig kunt zijn tijdens de geplande uren. Het rooster is beschikbaar op Datanose

Aanmelding

Eerste, tweede- en derdejaars Honoursstudenten van de UvA, VU en AUC kunnen zich aanmelden tussen 1 december 10.00 uur en 5 december 23.00 uur via het formulier dat zal verschijnen op onze website Honoursmodules IIS. 

Let op: Aanmelding verloopt niet via SIS of GLASS. Toezegging is op willekeurige basis en plaatsing na 5 december is niet gegarandeerd. Schrijf je dus op tijd in!!

Neem bij vragen over aanmelding contact met ons op via Honours-iis@uva.nl.

Meer informatie

Feiten & cijfers
Vorm
Honoursonderwijs
Studielast
6 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
Februari