Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Werelden maken is macht. Als je niet de baas bent van onze huidige wereld, moet je misschien de baas worden van je eigen wereld.

Door nieuwe werelden te ontwerpen leren studenten hoe je fantasie en fantasiewerelden - zoals we die kennen uit boeken, series en games - kunt gebruiken om onze eigen wereld kritisch te bekijken - én te veranderen.

Het vak begint met een vrolijke kennismaking met de belangrijkste voorbeelden van fantasiewerelden. Daarna bespreken we de noodzaak van meer fantasiewerelden - om in weg te dromen, of om de wereld mee te veranderen. Vervolgens leren studenten iedere week over een bouwsteen van fantasiewerelden: de wereld en omgeving, de helden en vijanden, de politieke structuren, enzovoorts. En die bouwsteen maken ze zelf ook, voor hun eigen wereld.

Door deze opbouw, met eerst een kennismaking, het samen bepalen van de definitie van fantasiewereld en het samen bespreken van de doelen die studenten hebben, is het vak juist interessant voor studenten die nog niet zo bekend zijn met fantasy maar wel enthousiast zijn om creatief aan de slag te gaan met hun verbeelding. Of studenten die de wereld willen veranderen, en bereid zijn daarvoor elk gereedschap eigen te maken en aan te grijpen.

Met als hoorcollege een podcast (met meestal een interview met een maker of expert) en in de werkcolleges hulp van twee docenten, én experts op het gebied van World Building, krijgen studenten echt de kans een fantasiewereld te bouwen, en de belangrijke elementen ervan te herkennen en beoordelen.

Elke week bouw je een stukje verder aan je wereld, en uiteindelijk kies je een stukje wereld uit (de kaart, een profiel van je held, een sociale structuur) waarvan je je eindproduct wil maken. Dat eindproduct leg je voor aan medestudenten, docenten, zelfgekozen experts en een panel van professionele ‘beoordelaars’. Het vak eindigt met een expositie van de gecreëerde werelden.

World Building is een vak waar fantasie, creativiteit (van schrijven tot wezens ontwerpen, van een spel maken tot een nieuw politiek systeem creëren), activisme en storytelling worden gecombineerd met ‘harde’ wetenschap: omdat elke wereld een verkenning is van filosofie, recht, economie, religie en geschiedschrijving, maar ook omdat je wetenschap nodig hebt om je wereld vorm te geven.

Rooster

Het rooster is beschikbaar op Datanose

Aanmelding

Tweede- en derdejaars Honoursstudenten van de UvA, VU en AUC kunnen zich aanmelden tussen 6 juni 10.00 uur en 11 juni 23.00 uur via het formulier dat zal verschijnen op onze website Honoursmodules IIS. Plaatsing is willekeurig en studenten zullen binnen twee weken te horen krijgen voor welke vakken ze geregistreerd zijn. Let op: Aanmelding verloopt niet via SIS. Plaatsing is op willekeurige basis en is niet gegarandeerd. Alleen als er nog plekken beschikbaar zijn, kunnen studenten zich na 11 juni nog inschrijven. 

Neem bij vragen over aanmelding contact met ons op via Honours-iis@uva.nl.

Meer informatie

Feiten & cijfers
Vorm
Honoursonderwijs
Studielast
6 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
November