Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Lerarenopleiding Italiaans

Opslaan in favorieten

Master of Arts Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal en Cultuurwetenschappen, track Italiaans

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Waarom de Lerarenopleiding Italiaans?

Waar kan je als leerling van 12 tot 80 jaar nou Italiaans leren? Is er eigenlijk een examen voor Italiaans? En is er een leerboek voor het voortgezet onderwijs? Dit zijn vragen die je waarschijnlijk bezighouden als je overweegt de lerarenopleiding voor het vak Italiaans te doen.

In Nederland is er maar één middelbare school waar Italiaans een volwaardig vak. Veel vaker is het een verrijkingscursus. Het werkveld van een docent Italiaans beperkt zich trouwens niet tot het voortgezet onderwijs, maar omvat ook het volwassenenonderwijs. In het vakdidactiekprogramma Italiaans wordt daarom extra aandacht besteed aan:

  • het ontwikkelen van materiaal voor een verrijkingscursus in het VO;
  • de volwassen leerling;
  • heterogeniteit van de groep volwassen leerlingen (heterogeniteit in leeftijd, in opleidingsniveau, motivatie).

De Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO) van de Universiteit van Amsterdam biedt als enige lerarenopleiding van Nederland de mogelijkheid om een eerstegraads bevoegdheid Italiaans te halen. De opleiding biedt je een brede bevoegdheid: je kunt ermee aan de slag als docent, maar ook als materiaalontwerper of toetsontwikkelaar. In de opleiding ontwikkel je hiertoe alle benodigde didactische, methodologische en onderwijskundige vaardigheden. Het werkterrein is breed en uitdagend en voor wie wil internationaal.

Feiten & cijfers
Diploma MA Leraar VHO in de Taal en Cultuurwetenschappen, track Italiaans
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 68534