Het studieprogramma
Tijdens de master leer je hoe je je kennis van Kunstgeschiedenis kan omzetten in onderwijs voor jonge mensen. Daarnaast krijg je een basis in pedagogiek en onderwijskunde. Het geleerde breng je meteen in de praktijk tijdens je stage op een middelbare school.
Leerlingen inspireren voor kunst lijkt misschien moeilijk, maar uit ervaringen van leraren-in-opleiding blijkt telkens weer hoe goed zij in staat zijn juist vanuit hun academische achtergrond een goede vertaalslag te maken naar leerlingen die daardoor werkelijk geïnteresseerd raken in kunst en cultuur. Zelf kunnen genieten van kunst is al een voorrecht. Om anderen met andere ogen naar kunst te laten kijken en hen daarvan te leren genieten is absoluut fantastisch!
Waarom de Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen aan de UvA?
Kleinschalig
Praktisch
Flexibel
Academische staf
Tijdens de opleiding word je begeleid door verschillende typen docenten. Een groot deel werkt zelf ook als leraar in het voortgezet onderwijs. Anderen werken als onderwijskundige of als onderzoeker aan de universiteit.
Na je studie
Na je studie kan je meerdere kanten op. De meeste afgestudeerde studenten gaan direct aan de slag als leraar in het voortgezet onderwijs. Sommigen werken na hun studie bij de overheid of gemeente, als toetsdeskundige bij het CITO of als schrijver van lesmateriaal bij een uitgeverij.
Past de lerarenopleiding bij jou?
- Een afgeronde academische master of doctoraaldiploma.
- Minimaal 120 EC op het gebied van het schoolvak (behaald binnen de bachelor en/of master) - als je hier nog niet aan voldoet, is het mogelijk om voorafgaand/tijdens de opleiding extra vakken te volgen op het gebied van het schoolvak.
- Voldoende Nederlandse taalvaardigheid om onderwijs te kunnen verzorgen aan Nederlandstalige leerlingen.
- Voor sommige schoolvakken zijn er aanvullende eisen.