Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen

Lerarenopleiding
Vergelijk

Kunstvakken in het onderwijs zijn tegenwoordig breed van karakter, dat maakt het mogelijk voor studenten in kunstgeschiedenis èn aanverwante vakken - zoals theaterwetenschappen, media en cultuur en algemene cultuurwetenschappen - om bij de Interfacultaire Lerarenopleidingen van de UvA een bevoegdheid voor docent Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen te behalen.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd, deeltijd

Sep28
Voorlichtingsavond
Nov18
Masterweek 18-24 nov. '23
Voorlichtingsactiviteiten

Het studieprogramma

Tijdens de master leer je hoe je je kennis van Kunstgeschiedenis kan omzetten in onderwijs voor jonge mensen. Daarnaast krijg je een basis in pedagogiek en onderwijskunde. Het geleerde breng je meteen in de praktijk tijdens je stage op een middelbare school.

Leerlingen inspireren voor kunst lijkt misschien moeilijk, maar uit ervaringen van leraren-in-opleiding blijkt telkens weer hoe goed zij in staat zijn juist vanuit hun academische achtergrond een goede vertaalslag te maken naar leerlingen die daardoor werkelijk geïnteresseerd raken in kunst en cultuur. Zelf kunnen genieten van kunst is al een voorrecht. Om anderen met andere ogen naar kunst te laten kijken en hen daarvan te leren genieten is absoluut fantastisch!

Bekijk het studieprogramma

Waarom de Lerarenopleiding Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen aan de UvA?

informele sfeer en veel persoonlijk contact met docenten

Kleinschalig

je kennis meteen in de praktijk gebruiken

Praktisch

de studie aanpassen aan jouw wensen

Flexibel

Academische staf

Tijdens de opleiding word je begeleid door verschillende typen docenten. Een groot deel werkt zelf ook als leraar in het voortgezet onderwijs. Anderen werken als onderwijskundige of als onderzoeker aan de universiteit.

Na je studie

Na je studie kan je meerdere kanten op. De meeste afgestudeerde studenten gaan direct aan de slag als leraar in het voortgezet onderwijs. Sommigen werken na hun studie bij de overheid of gemeente, als toetsdeskundige bij het CITO of als schrijver van lesmateriaal bij een uitgeverij.

Meer over je toekomstperspectief

Past de lerarenopleiding bij jou?

  1. Een afgeronde academische master of doctoraaldiploma.
  2. Minimaal 120 EC op het gebied van het schoolvak (behaald binnen de bachelor en/of master) - als je hier nog niet aan voldoet, is het mogelijk om voorafgaand/tijdens de opleiding extra vakken te volgen op het gebied van het schoolvak.
  3. Voldoende Nederlandse taalvaardigheid om onderwijs te kunnen verzorgen aan Nederlandstalige leerlingen.
  4. Voor sommige schoolvakken zijn er aanvullende eisen.

Ga naar Toelating en inschrijven

Feiten & cijfers
Diploma
MA Leraar VHO in de Mens- en Maatschappijwetenschappen, track Kunstgeschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming/Kunst Algemeen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12-24 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
68535
Locatie
Roeterseilandcampus