Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wat houdt de studie in? 

De master Geneeskunde duurt drie jaar en bestaat uit 3 onderdelen; de klinische stages (coschappen), keuzeonderwijs en een wetenschappelijke stage. Je leert de volgende vaardigheden: consultvoering, academisch onderzoek, relevante technologieën, preventie en andere maatschappelijke gezondheidszorgissues, interprofessioneel samenwerken, farmacotherapie en goede zorg.

Kenmerken studie

 • Er is volop variatie in onderwijsvormen (blended learning).
 • Je geeft zelf vorm aan je eigen leerproces door feedback, feedup en feedforward te verzamelen in je digitaal portfolio. De beoordeling vindt plaats na een langere periode, aan de hand van de verzamelde feedback in het digitale portfolio (programmatisch toetsen). 
 • ICT en datagedreven werken.

Studieprogramma 

Het volledige studieprogramma inclusief een overzicht van het klinische stageprogramma kun je lezen in de studiegids. Hieronder vind je uitleg over de drie onderdelen. 

Master Geneeskunde
 • De klinische stages (coschappen)

  Tijdens het klinische stageprogramma (coschappen) werk je als masterstudent/coassistent in de patiëntenzorg bij verschillende instellingen en ziekenhuizen en je volgt onderwijs op de faculteit tijdens de onderwijsweken. Je voert allerlei beroepsactiviteiten uit waarin je je kennis en vaardigheden toepast in de praktijk. Bijvoorbeeld consultvoering, maar ook (leren) zorgen voor 'eigen' patiënten.

 • Keuzeonderwijs

  Je kunt deze onderwijsperiode zelf invullen; hierin wordt veel ruimte gelaten voor je eigen interesses. Je kunt kiezen uit onderwijsmodules (met of zonder contactonderwijs) en/of een niet-klinische stage en/of een klinische stage. Je kunt kiezen uit het vaste aanbod of zelf een keuzeonderwijsonderdeel kiezen. In alle gevallen mag je ervoor kiezen het keuzeonderwijs in Nederland of in het buitenland te volgen. 

 • Wetenschappelijke stage

  Met deze fulltime stage doe je ervaring op met medisch-biologisch, klinisch of maatschappijgericht wetenschappelijk gezondheidsonderzoek. Ook leer je hoe je op een wetenschappelijke manier verslag doet. Uitgangspunt is dat elke student binnen een lopende onderzoekslijn een eigen onderzoeksproject uitvoert. 

Studieroutes

Bij de master Geneeskunde heb je de mogelijkheid om je eigen studieroute te bepalen. Daarmee kun je de periode tussen de bachelor Geneeskunde en master Geneeskunde (de zogeheten wachttijd) verlengen of verkorten. Je kunt starten met keuzeonderwijs, met je (verlengde) wetenschappelijke stage of met je klinische stages. Lees meer over studieroutes bij  Startdata master Geneeskunde.

 

Premaster Geneeskunde

Wil je arts worden, maar heb je geen bachelor Geneeskunde vooropleiding? In september 2023 opent de inschrijving voor de premaster van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam voor studiejaar 2024-2025.

Je master combineren met onderzoek

Getalenteerde studenten die een carrière als arts en onderzoeker ambiëren, kunnen solliciteren voor een MD/PhD-programma. Tijdens het MD/PhD-programma combineer je je master Geneeskunde met promotieonderzoek.

Om in aanmerking te komen voor een MD/PhD-programma moet je tijdens je bachelor al onderzoek hebben gedaan en uitstekende cijfers en beoordelingen hebben behaald. Ook mag je geen onnodige studievertraging hebben opgelopen.

Deeltijdmogelijkheden master Geneeskunde

Het is mogelijk om de master Geneeskunde in deeltijd te volgen. Dit is voorbehouden aan studenten die een geldige reden hebben en toestemming krijgen voor het studeren in deeltijd. Voorbeelden van redenen zijn de zorg voor kleine kinderen, een chronische ziekte of de topsportstatus. De klinische stages in de deeltijdopleiding worden vooral in de regio Amsterdam gelopen. 

Bekijk het deeltijdprogramma (klik op de link en scroll naar beneden). 
Wil je in deeltijd studeren? In de flowchart vind je het aanvraagproces om in deeltijd te volgen (pdf)

Dubbele master Geneeskunde en Biomedical Sciences

Studenten die de dubbele bacheloropleiding Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen hebben afgerond, of studenten die een bachelor Geneeskunde én een bachelor Biomedische Wetenschappen hebben afgerond, kunnen zich inschrijven voor de dubbele masteropleiding Geneeskunde en Biomedical Sciences.

Feiten & cijfers
Diploma
MSc Geneeskunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
CROHO-code
66551
Locatie
Amsterdam UMC