Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Daan en Bo zijn beide geneeskundestudent en werken als Klinisch Verpleegkundig Ondersteuner (KVO’er) in Amsterdam UMC. Je kunt KVO’er worden wanneer je als geneeskundestudent in je wachttijd zit en deze tijd graag nuttig besteedt. Op die manier kun je al klinische ervaring opdoen en aan je netwerk bouwen binnen het ziekenhuis. Wat je doet als KVO’er? Je bent onderdeel van het verpleegkundig team en hebt dagelijks contact met patiënten. Daan en Bo vertellen je graag meer over hun functie en wat het voor hen zo waardevol maakt!
Klinisch Verpleegkundig Ondersteuners Daan en Bo AMC Project Schouder aan Schouder

Wat het werk als KVO’er zo leuk en uniek maakt 

Daan werkt al drie jaar met plezier bij Amsterdam UMC en is KVO’er sinds augustus 2021. Hij vindt dit een erg fijne functie omdat het hem de kans biedt om veel praktische ervaring op te doen, samen te werken met verpleegkundigen, veel patiëntencontact te hebben en als student al een hele hoop zelf te mogen doen. “Het is fijn om veel praktische handelingen uit te voeren op de afdeling. Ook is het contact met de verpleegkundigen en artsen erg laagdrempelig, waardoor je veel vragen kunt stellen en kennis kunt opdoen. Dit maakt deze functie voor mij erg waardevol en uniek als student. De ontwikkeling die je kunt maken en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken maakt het werk voor mij zo leuk en uitdagend”. 

Bo werkt ook sinds augustus 2021 als KVO’er en is het helemaal eens met Daan. Bovendien vindt zij het erg waardevol om kennis te mogen maken met zoveel verschillende specialismes in het ziekenhuis. “Het is erg leuk om zoveel met patiënten in contact te zijn en om zoveel praktische handelingen te leren. Ik vind het ook uniek dat we als medische studenten vaak mogen kijken bij operaties of behandelingen zoals cardioversies of ECT’s. Geen dag is hetzelfde, waardoor ik veel plezier heb tijdens mijn werk”.

Een erg leerzame functie, maar wat leer je precies?

Voor Daan en Bo is dit een hartstikke leerzame functie dus! Wat zij tot nu toe allemaal hebben geleerd? Daan zegt: “Als eerst heb ik geleerd hoe ik een opnamegesprek moet doen, een ECG maak, glucose en INR prik en een bladderscan maak. Daarna leerde ik ook hoe je een infuus moet prikken, subcutaan moet injecteren en medicijnen klaarmaakt”. Bo leerde ook al deze dingen en zegt: “Ik heb in vijf maanden al ontzettend veel geleerd op de afdeling. De samenwerking met de verpleegkundigen is ook erg prettig. Er is altijd ruimte voor vragen en wanneer ik aangeef dat ik een nieuwe handeling wil leren, wordt dit altijd goed opgepakt. De eerstvolgende keer dat de handeling wordt uitgevoerd, roepen ze me er gelijk bij zodat ik kan meekijken en het zelf ook kan oppakken! Daan vult aan met dat er echt de tijd voor je wordt genomen als je iets nieuws wil leren en er altijd hulp wordt geboden waar dat nodig is.

Bijdragen aan de zorg van morgen 

Als KVO’er draag je jouw eigen steentje bij aan de zorg van morgen. Daan zegt: “ik vind het erg interessant om samen te werken met verpleegkundigen. Hierdoor krijg ik een heel ander perspectief op de patiëntenzorg en dit vind ik erg waardevol voor mijn latere loopbaan als arts”. Bo vindt dit ook en zegt dat het erg mooi is om zo intensief met verpleegkundigen samen te werken en zelf te ervaren hoe hard zij werken en wat voor belangrijke functie het is.

Ook als KVO’er aan de slag? 

Ben jij ook geneeskundestudent en wil jij ook je wachttijd nuttig besteden, praktische ervaring opdoen in het ziekenhuis en heel veel leren? En wil je nog meer over deze leerzame functie weten? Neem gelijk een kijkje bij de vacature en solliciteer!