Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Volgens Maartje Lendemeijer kun je de wachttijd voornamelijk zien als tijd voor jezelf. Tijd waarin jij weer de touwtjes in handen hebt en waarin je niet ‘geleefd’ wordt door co-schappen. Zij maakte van haar wachttijd van negen maanden dan ook bewust een langer traject van een jaar.

'Ik wilde graag een tijd weg naar het buitenland. Maar ik vond het moeilijk om te sparen daarvoor. Daarom heb ik zeven maanden als au pair bij een gezin in Australië gewerkt. Op die manier had ik kost en inwoning gecoverd en verdiende ik ook nog iets. Ik had een super klik met het gezin en heb nog steeds veel contact met ze. De laatste drie maanden ben ik gaan reizen.

Je kunt de wachttijd ook gebruiken om je cv op te leuken, bijvoorbeeld met een bestuurs- of societeitbeheerjaar. Voor mij was het echter belangrijker weer zelf te kunnen bepalen wat ik deed, zonder studiedruk. En om naast geneeskunde te kijken waar nog meer mijn interesses lagen. Ik heb geleerd dat ik het belangrijk vind om mijn autonomie te behouden en dat ik meer wil zijn dan alleen dokter. Er is een leven daarbuiten! Zo’n tussenjaar was voor mij daarom een eyeopener. Ik zou wachttijdstudenten dan ook willen aanraden om van hun wachttijd vooral iets leuks te maken. Je gaat namelijk nog lang genoeg werken. En het is goed om even uit de tunnelvisie van geneeskunde te komen en je horizon te verbreden.'