Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ontdek hier wat je allemaal kunt doen om jouw wachttijd nuttig te besteden. Verbreed je kennis door een minor of master te volgen. Je kunt je tijd ook goed benutten met onderzoek. Of ga in het buitenland studeren. Lees vooral ook de ervaringen van anderen.
Volg een minor

Een minor is een samenhangend pakket cursussen waarbij je een onderwerp uit een ander vakgebied verkent of je juist specialiseert in een onderwerp uit je eigen vakgebied. De duur van een minor is zes tot twaalf maanden, waarbij je respectievelijk 30 en 60 EC behaald. Minors aan de UvA vind je in de Studiegids.

Volg een master

Na het behalen van je bachelor kun je in je wachttijd een andere master volgen. Bij de UvA kun je bijvoorbeeld kiezen voor Gezondheidsrecht. Er zijn ook opties bij andere universiteiten. 

Stappen minor of master volgen
  • Wat te doen als je na je bachelor in de wachttijd een minor wilt volgen?
    • Voor een minor heb je een bachelor inschrijving nodig.
    • Je kunt je per 1 september voor de bachelor geneeskunde herinschrijven. De herinschrijving moet je vóór 1 september regelen. 
    • Om de minor te kunnen doen tegen wettelijk collegegeld tarief in plaats van het veel hogere instellingstarief, moet je uitstel van diplomering aanvragen en daarvoor een verzoek indienen bij de examencommissie. Doe dit zo vroeg mogelijk, en uiterlijk zodra je de uitslag van je laatste tentamen hebt binnen gekregen. Vermeld in je verzoek de naam, universiteit en looptijd van de minor en de datum tot wanneer je uitstel wilt.
    • Na afloop van de minor vraag je eerst je diploma aan, daarna kun je je uitschrijven in studielink. Let op dat je een uitschrijfdatum doorgeeft die na je diplomeringsdatum valt. Bekijk de pagina over afstuderen voor alle stappen.
    • Ook al heb je je diploma uitgesteld, je kunt je dan wel inschrijven voor de loting voor een master startdatum, mits je al de studiepunten voor de bachelor geneeskunde behaald hebt en deze in SIS staan geregistreerd. 
  • Wat te doen als je na je bachelor in de wachttijd een andere master wilt doen?

    Belangrijk om te beseffen dat je instellingstarief moet betalen voor een tweede master tenzij:

    • De tweede master de eerste inschrijving is in een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg, dan wel
    • Je een inschrijving voor deze tweede master start tijdens de eerste master én na afronding van de eerste master onafgebroken voor de tweede ingeschreven blijft staan
    • Je de tweede master bij de UvA volgt en er direct aansluitend aan de eerste master mee start (ditzelfde geldt ook voor een tweede bachelor bij de UvA). Let wel: deze regeling wordt jaarlijks vastgesteld en kan wijzigen.

    De informatie onder punt 2 is na te lezen in het inschrijvingsbesluit van de UvA, dat te vinden via de onderstaande link. Lees dit goed door i.v.m. de voorwaarden voor alle drie hierboven genoemde opties. 

    Zoals je begrijpt zijn dit hele belangrijke uitzonderingen waar je geen foute keuzes in wil maken, omdat dit kan betekenen dat je tijdens de master geneeskunde het instellingstarief moet gaan betalen. Daarom het advies om je keuzes altijd nog voor te leggen en advies te vragen aan de studentendecaan van de UvA. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen, rekening houdend met de nog beschikbare studiefinanciering en eventuele wensen wat betreft jouw verdere (studie)loopbaan. Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen, dan kun je altijd terecht bij de studieadviseurs.

Werk mee aan onderzoek!

Meewerken aan een onderzoek is een manier om je wachttijd lekker productief te benutten. Je doet ervaring én kennis op in het medische veld en het staat ook nog eens goed op je CV! Het Flexbureau van het Amsterdam UMC heeft regelmatig vacatures voor onderzoeksprojecten.

Zoek een bijbaan

Schrijf je in bij het Flexbureau van Amsterdam UMC. Hier vind je parttime en fulltime vacatures, bijvoorbeeld van zorgassistent, doktersassistent of baliemedewerker op een van de poli’s. 

Word moderator!

Als moderator ondersteun je de docenten in het digitale onderwijs van de bachelor Geneeskunde. Je krijgt een (jaar)contract als student-assistent voor ca. 10 uur per week (schaal 3). De werkuren zijn afhankelijk van het onderwijsrooster. 

Interesse of nog vragen? 

Ga naar het buitenland

Verleg je grenzen en breng je wachttijd in het buitenland door. Door (vrijwilligers)werk te doen kun je iets van een ander land zien. Deze banen of vrijwilligersprojecten regel je zelf. Dus check je netwerk, zoek online, informeer bij IFMSA en neem contact op met het International Office.

Werken in de VS

Wil je na het behalen van je master als arts aan de slag in de Verenigde Staten? Dan kun je een USMLE-examen afleggen (United States Medical Licensing Examination). Deze bestaat uit drie gedeeltes waarbij het eerste deel in Nederland plaatsvindt. Check de USMLE website (zie link hierboven).

Ervaringsverhalen

Hoe hebben andere studenten hun wachttijd ingevuld?