Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Psychologie: Training & ontwikkeling
Vergelijk

Studieprogramma

Maak kennis met theorie en methodieken uit de sociale, klinische en arbeids- en organisatiepsychologie. Daarnaast volg je een trainerspracticum, waarbij je het geleerde toepast in de praktijk. Zo ontwikkel jij je tot een vakkundige trainer die breed inzetbaar is. Ten slotte loop je stage en schrijf je een masterthese.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Trainerspracticum
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 5
  Blok 6
  8

  Met het trainerspracticum leg je de basis voor jouw trainerschap en ontwikkel je effectief trainersgedrag. Je bestudeert verschillende psychologische theorieën en zet die zélf om in een les of oefening. Door kritisch naar jezelf te kijken en te leren van de feedback van anderen, groei je professioneel én als persoon. 

 • Literatuuropdracht Training & Ontwikkeling
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  3
 • Masterstage Training & Ontwikkeling
  Blok 1
  Blok 2
  Blok 3
  18

  Na het trainerspracticum loop je stage als psycholoog-trainer aan de UvA. Je doet dus direct praktijkervaring op. Je begeleidt 2 keer het gesprekspracticum Practical training Psychological Communication (PTPC) voor tweedejaarsstudenten. Je verzorgt de lessen (inclusief de voorbereiding), de communicatie met de deelnemers en de evaluatie. Daarbij focus je je op professionele en persoonlijke gespreksvoering. De kans is groot dat Engels hierbij de voertaal is.

 • Applying Research Methods
  Blok 2
  Blok 4
  6
 • Ontwikkelen van Trainingen
  Blok 3
  Blok 4
  Blok 5
  7

  Na je stage volg je het onderdeel 'Ontwikkelen van trainingen'. Hierbij maak je je eigen training/workshop: je doet literatuuronderzoek naar een sociaal-psychologisch onderwerp en zet leerdoelen om in methodieken. Daarna geef je de training aan je medestudenten. Met hun feedback scherp je de training verder aan en toets je of de training geschikt is om in de praktijk te geven.

 • Masterthese Training & Ontwikkeling
  Blok 4
  Blok 5
  Blok 6
  18

  Je schrijft een masterthese, waarbij je zelfstandig onderzoek doet naar een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap. Daarnaast volg je de cursus Applying Research Methods. Deze cursus biedt handvatten voor het schrijven van je masterthese. Je leert welke onderzoeksmethodes je kunt gebruiken, bijvoorbeeld om het effect van je training te meten.

Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.
 • Studielast

  De studielast is 42 uur per week. Houd er rekening mee dat de werkdruk bij de practica en de stage hoog is. Je bent veel uren kwijt aan de practica zelf, de reflectieopdrachten en de voorbereiding van je eigen training. De reflectieopdrachten zorgen soms voor mentale druk.

 • Aantal studenten

  De mastertrack heeft ruimte voor 30 studenten:

  •     Nederlandstalige track: 20 studenten
  •     Engelstalige track: 10 studenten

  De Nederlandstalige track start op twee momenten in het jaar: in september en februari. De Engelstalige track start alleen in september.

Veelgestelde vragen (FAQ's)