Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Psychologie: Training & ontwikkeling
Vergelijk

Studieprogramma

In deze mastertrack word je opgeleid als trainer die breed inzetbaar is. Je start de opleiding met het maken van een masterthese, waar je zelfstandig onderzoek doet. Op deze manier kun je je verdiepen en specialiseren in een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap. Vervolgens leer je in het Trainerspracticum hoe je de theorie toepast in de praktijk. De mastertrack biedt plek aan 20 studenten. Er zijn twee groepen van elk 10 studenten die op twee momenten in het jaar starten.

Opbouw van het studieprogramma

Masterthese

Je start de opleiding met het maken van een masterthese waar je zelfstandig onderzoek doet. Op deze manier kun je je verdiepen en specialiseren in een onderwerp dat relevant is voor het trainerschap. Je vraagstelling heeft betrekking op een trainingsgerelateerd onderwerp waardoor je naast de algemene trainersopleiding je verder verdiept en specialiseert. 

Applying Research Methods

Deze cursus volg je ter ondersteuning van het maken van de masterthese. Je leert welke onderzoeksmethode je kunt gebruiken om onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar het effect van je training. 

Trainerspracticum

Het Trainerspracticum is een intensieve training die de basis voor het trainerschap legt. Je leert vanuit psychologische theorieën het meest effectieve trainersgedrag neer te zetten. Je zet de stof uit de artikelen direct om in een les of een oefening. Je ontwikkelt je zowel persoonlijk als professioneel aan de hand van de gegeven feedback en de eigen reflectie.

Het Trainerspracticum behandelt literatuur over onder andere de volgende onderwerpen:

 • didactiek
 • groepsdynamica
 • sociale angst
 • weerstand
 • leiderschap
 • zelfwaardering
 • trainersattituden
 • verschillende trainingsmethodieken
 • dyadische gespreksvoering

  Ook komen de volgende vragen in het Trainerspracticum aan bod:

 • Hoe ga je om met een deelnemer die weerstand heeft?
 • Wat doe je als de groep afhaakt?
 • Hoe begeleid je verschillende trainingsmethodieken?
 • Hoe kun je de kans vergroten dat de deelnemers ook echt leren?

Stage onder supervisie

Na het Trainerspracticum loop je stage als psycholoog-trainer aan de UvA. Je doet dus direct trainerservaring op tijdens je stage. Je begeleidt twee keer het 8-weekse Gesprekspracticum voor tweedejaarsstudenten, waar de focus ligt op zowel professionele als persoonlijke gespreksvoering. Dit doe je in principe in het Engels. Je zorgt hier zelf voor de voorbereiding, de lessen, de communicatie met de deelnemers en de evaluatie. Tijdens je stage heb je een supervisor. Tijdens de supervisiebijeenkomsten bespreek je hoe het gesprekspracticum verloopt en hoe je dit kunt verbeteren. 

Je leert meer over achtergrond van weerstand en verzet in trainingssituaties, groepscohesie, groepsnormen en de ontwikkelingsfases van een groep en hoe hier op in te spelen.

Literatuuropdracht

Naar aanleiding van de reflecties uit de stageperiode schrijf je een paper waarin literatuuronderzoek wordt gedaan. Je maakt een kritische analyse over een eigen leerdoel die tijdens de stage naar voren kwam.

Ontwikkelen van trainingen

Na je stage volg je het onderdeel 'Ontwikkelen van Trainingen'. Je hebt nu theoretisch en praktisch kennisgemaakt met het vak van de psycholoog-trainer. Dit biedt de basis om zelf een training te ontwerpen. Je doorloopt de ontwikkelfases van een training: je doet literatuuronderzoek naar een sociaal-psychologisch onderwerp en zet op basis hiervan leerdoelen om in methodieken. Je geeft uiteindelijk de workshop aan elkaar zodat het draaiboek daadwerkelijk getoetst kan worden.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Masterthese Training & Development
  ???studyprogramme .period??? 1
  4—6
  18
 • Trainerspracticum
  1—2
  5—6
  8
 • Literatuuropdracht Training & Development
  1—6
  3
 • Masterstage Training & Development
  1—6
  18
 • Applying Research Methods
  ???studyprogramme .period??? 2
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Ontwikkelen van Trainingen
  ???studyprogramme .period??? 3
  ???studyprogramme .period??? 6
  7
Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.

Stagemogelijkheden

De stage loop je intern zodat je zo goed mogelijk begeleid kunt worden, er zeker van bent dat je ook daadwerkelijk gaat trainen en bovendien niet zelf naar een stageplaats hoeft te zoeken. Na de opleiding krijg je regelmatig oproepen vanuit het beroepenveld doorgestuurd voor een extra stage of (voornamelijk) betaalde klussen. 

Studielast

Ga er bij de practica en de stage van uit dat de werkdruk hoog is. Naast de uren in de practica zelf, bereid je je eigen training voor en reflecteer je op jezelf. Naast de daadwerkelijke uren, kun je bovendien te maken hebben met een mentale werkdruk, omdat je immers met jezelf bezig bent! Het specifieke aantal uur hangt af van welk practicum je volgt, ga er van uit dat je zeker 4 dagen in de week bezig bent. De stage is fulltime. 

Deze master in het Engels studeren?

De mastertrack Training & ontwikkeling wordt ook aangeboden in het Engels. Het programma van beide bachelors is hetzelfde, maar bij de Engelstalige bachelor studeer je samen met studenten van over de hele wereld. Interesse? Kijk dan vooral verder! 

Ja! Ik ben benieuwd naar de Engelstalige mastertrack