Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Minor

Praktische filosofie

In de minor Praktische filosofie verwerf je systematische kennis van de praktische filosofie (ethiek, politieke en sociale filosofie) en daarnaast overzichtskennis van de geschiedenis van de filosofie.

In de vakken Inleiding in de praktische filosofie 1 en 2 worden onder meer normatieve theorieën besproken over de grote vragen omtrent het goede leven, over wat verplicht is en over de rol van emoties en deugden in het morele leven (ethiek). Daarnaast krijg je een inleiding in de sociale en politieke filosofie, waarbij het gaat om vragen over het samen leven: wat is een rechtvaardige samenleving? Wanneer zijn politieke instituties legitiem? Wat is de rol van machtsstructuren in sociale verhoudingen?
In het vak Literatuurstudie Geschiedenis van de filosofie verwerf je overzichtskennis van de geschiedenis van de filosofie. Daarnaast kies je 12 EC uit vakken die dieper ingaan op ethiek of politieke en sociale filosofie.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

In het tweede semester kies je voor het vak van 12 EC óf de twee vakken van 6 EC samen.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Praktische filosofie 1
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Praktische filosofie 2
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Literatuurstudie Geschiedenis van de filosofie
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Vrijheid en autonomie
  4—5
  12
 • Democracy and Diversity
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Philosophy of Gender, Race and Intersectionality
  ???studyprogramme .period??? 5
  6

Voorbereiding op een master

Studenten met een unversitair bachelordiploma in de sociale wetenschappen of de geesteswetenschappen kunnen met de minor Praktische filosofie (30 EC) toegang krijgen tot het tweejarige Engelstalige masterprogramma Philosophy of the Humanities and the Social Sciences. Voorwaarde is dat zij tijdens hun bachelor een vak wetenschapsfilosofie hebben gevolgd. 

De minor Praktische filosofie kan uitgebreid worden tot 60 EC. Heb je een ander universitair bachelordiploma dan een bachelor Filosofie dan ben je na het afronden van deze uitgebreide minor toelaatbaar tot het masterprogramma FilosofiePhilosophy.

Bekijk altijd de toelatingseisen op de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. Dit betekent dat je minimaal 48 punten van je propedeuse moet hebben behaald. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmelding voor het studiejaar 2022-2023 start in de loop van 2022.

Feiten & cijfers
Studielast 30 EC,
Voertaal Nederlands
Start September