Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Minor Theoretische filosofie

Theoretische filosofie

In de minor Theoretische filosofie bestudeer je vier fundamentele filosofische velden: de metafysica, epistemologie, taalfilosofie en filosofie van de geest.

Studiegids

In de film Ex Machina moet Caleb testen of Ava, een zeer geavanceerde robot, zodanig intelligent verdrag vertoont, dat het niet te onderscheiden is van menselijk gedrag. Deze test, een variant van de zogenoemde Turingtest, omvat een aantal filosofische kernvragen omtrent de aard van werkelijkheid, kennis, taal en betekenis. Welk soort kennis heeft Ava? Als Caleb aan Ava vraagt: ‘What’s your name?’ en zij reageert met: ‘Ava’, heeft Ava Calebs vraag dan wel begrepen? Of is betekenis iets meer dan dat, en zo ja, wat dan?

In aanvulling op de systematische kennis van de praktische of theoretische filosofie kun je in het eerste jaar ook overzichtskennis verwerven van de geschiedenis van de filosofie.

Een minor in de geesteswetenschappen

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op. 

Inschrijven

Voor UvA-studenten verloopt de aanmelding voor een minor via de Studiegids. Niet-UvA-studenten schrijven zich als bijvakstudent in via Studielink. Meer informatie hierover vind je op onderstaande website.

Lees meer over minors in de geesteswetenschappen

Theoretische filosofie
Vorm Voltijd
Studielast 30 / 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September