Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Algemene informatie over contractonderwijs
 • Wat is contractonderwijs?

  De opleiding Psychologie biedt de mogelijkheid om losse cursussen te volgen zonder dat je ingeschreven staat als reguliere UvA-student en een heel jaar collegegeld betaalt. Als contractstudent betaal je per cursus. Je “schuift aan” bij reguliere studenten Psychologie in het onderwijs dat zij volgen, vandaar dat contractonderwijs ook wel “aanschuifonderwijs” wordt genoemd.

 • Voor wie is contractonderwijs bedoeld?

  Contractonderwijs is alleen bedoeld voor mensen die één of een beperkt aantal losse cursussen willen volgen bij Psychologie. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een bepaald onderwerp je interesseert of omdat je bepaalde specifieke kennis/vaardigheden wilt opdoen. Of misschien wil je je oriënteren op de opleiding. Of wil je juist een vak als nascholing volgen.

  Contractonderwijs is niet bedoeld om grote delen van de opleiding te halen, of een diploma. Wil je bijvoorbeeld het hele eerste jaar halen, dan kan dat niet. Wel kun je contractonderwijs gebruiken als mogelijkheid om je te oriënteren op de opleiding. Bevalt het en wil je meer, dan kun je deelnemen aan de selectie voor toelating tot de opleiding. Mocht je toegelaten worden, dan hoef je de vakken die je behaald hebt via contractonderwijs niet nogmaals te doen (tenzij het langer dan drie jaar geleden is). Let op: reeds behaalde vakken tellen niet mee voor de BSA-norm, overleg daarover met de studieadviseur.

 • Taal van het onderwijs: Engels

  Al ons (hoorcollege-)onderwijs is in het Engels. Bij werkgroepen kun je over het algemeen kiezen tussen een Engelstalige of een Nederlandstalige groep. Wat betreft de toetsing: die is in het Engels, maar je mag essayvragen in het Nederlands beantwoorden.

 • Toetsing: mag / moet dat?

  Als contractstudent mag je het onderwijs volgen van een vak en deelnemen aan de bijbehorende toetsing. Je mag ook meedoen aan de herkansing als die bij het vak hoort. Als je het vak aan het eind van het collegejaar niet gehaald hebt en je wilt nogmaals deelnemen, moet je je opnieuw aanmelden en opnieuw betalen voor deelname.

  Het is uiteraard niet verplicht om mee te doen aan de toetsing, maar dan ontvang je ook geen certificaat. 
  Mocht je het vak puur willen volgen uit interesse en niet mee willen doen aan de toetsing, dan raden we je aan om  in onze studiegids te kijken welk boek gebruikt wordt bij het vak en dat te lezen.

 • Certificaat of diploma?

  Als je vakken haalt als contractstudent, krijg je een certificaat waarop staat dat je het betreffende vak bij ons behaald hebt. Mocht je (binnen afzienbare tijd) de hele opleiding gaan doen, dan krijg je vrijstelling voor het vak dat je als contractstudent hebt behaald. Uiteraard telt zo’n certificaat ook als je een deficiëntie hebt voor toelatingsvoorwaarden voor de master en een vak als contractstudent hebt gehaald om die deficiëntie weg te werken.

  Diploma’s worden alleen aan studenten gegeven die bij de UvA staan ingeschreven als reguliere student.

 • Plek en plaatsing van contractstudenten

  Contractstudenten zijn van harte welkom. Echter, bij plaatsgebrek gaan studenten die de hele opleiding volgen voor. We noemen contractonderwijs daarom ook wel aanschuifonderwijs: als er plaats is mogen aanschuifstudenten erbij.

  Er zijn veel vakken waarbij we geen plaatsgebrek verwachten; dat geldt eigenlijk voor alle vakken waar geen ingangseisen (of alleen een ingangsadvies) voor gesteld worden. Aan deze vakken kun je dus met redelijke zekerheid meedoen. Meer plaatsings onzekerheid geldt voor: 

  • het vak Practical training: Psychological communication, dit vak zit helaas vaak vol (maar niet altijd!).
  • de specialistische vakken. Dit kunnen we moeilijker vooraf inschatten. Meld je aan, dan krijg je van ons bericht.
 • Kosten

  We willen stimuleren dat ons vak Introductory psychology gevolgd wordt, daarom hanteren we voor dit vak een speciaal tarief: € 330,-. 
  Voor alle andere vakken geldt het volgende:

  • € 100 euro per ec (studiepunt) voor vakken zonder ingangseisen (inclusief de vakken met een ingangsadvies). Voor een vak van 6 ec komt dat dus neer op €600. .
   Uitzondering: Practical training: Psychological communication van 3 ec kost €200 per ec en komt daarmee op €600. 
  • € 200 per ec voor specialistische vakken (vakken met ingangseisen). Voor een vak van 6 ec komt dat dus neer op €1200. 

  De kosten zijn afhankelijk van de omvang van het vak (hoeveel studiepunten) en het specialisatieniveau. We hanteren twee tarieven:

  Let op: UvA-alumni die lid zijn van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) krijgen op vertoon van hun geldige AUV-pas 10% korting. 

  Met je aanmelding geef je ons toestemming om een rekening te sturen voor de kosten van het vak. Doorgaans zal deze factuur rond de aanvang van een semester of van een cursus toegestuurd worden. Deze moet binnen 30 dagen voldaan zijn. De factuur ontvang je per e-mail. 

  Na aanmelding is annulering niet meer mogelijk. Je krijgt ook geen geld terug bij overmacht, ziekte, bijzondere omstandigheden of als het vak tegenvalt.

  Boeken, syllabi en readers moet je zelf kopen. De VSPA (Vereniging van Studenten in de Psychologie te Amsterdam) verkoopt aan VSPA-leden syllabi en boeken tegen een gereduceerde prijs (ongeveer 10% korting). Een eenjarig lidmaatschap is €15; je krijgt dan ook korting op activiteiten van de VSPA, zoals interessante excursies. Je kunt voor studieboeken ook terecht bij boekhandels als Studystore (op de hoek van de Roetersstraat). Als je een boek tweedehands koopt, let dan op dat je de juiste editie koopt. NB: De kosten van het studiemateriaal zoals boeken, syllabi en readers moet je zelf kopen. De kosten daarvan komen bovenop de kosten voor het vak.

 • Contact

  Neem voor vragen over de beste inschrijvingsvorm (contractstudent, regulier student, schakelstudent, bijvakker) en toelatingsvoorwaarden gerust contact op met de studieadviseurs

  Neem voor vragen over de aanmelding, administratie, betaling, en overige onderwerpen gerust contact op met Education Desk Psychology (filter bovenaan op 'Psychologie').

Vakken
Feiten & cijfers
Vorm
Kortlopend, open uva-college, module
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Open
Start
Januari, februari, april, juni, september, oktober