Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Open Programma

Hoofdstromingen in de Middeleeuwse kunst

In een intensieve reeks hoorcolleges worden de hoogtepunten van de Middeleeuwse kunstgeschiedenis belicht, vanaf de vroegchristelijke periode tot aan het einde van de Hoge Middeleeuwen omstreeks 1250.

Dankzij hun prominente plaats in museale collecties en schitterende foto's in publicaties genieten de topstukken uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis grote bekendheid. Maar wát nu maakt dat wij een bepaald object tot een hoogtepunt uit de Middeleeuwse kunstgeschiedenis rekenen en een vergelijkbaar voorwerp niet? Wat is de achtergrond waartegen deze objecten zijn ontstaan? Wie was de opdrachtgever? Wat was de boodschap ervan en voor wie was die boodschap bedoeld?

Aan bod komen schilderkunst, miniatuurkunst, beeldhouwkunst en de kunstnijverheid. De voorwerpen zullen zowel stilistisch als iconografisch worden behandeld en in hun cultuurhistorische context worden geplaatst. Daarnaast worden door de tijd heen verbanden gelegd tussen de diverse objecten. De voorwerpen die wij zullen onderzoeken, komen zowel uit het oosten (Byzantijnse kunst) als het westen (Ierland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje).

Docent

Dr. W.A.W. (Wendelien) van Welie-Vink

Faculteit der Geesteswetenschappen

Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis

Data, tijd(en), locatie en prijs

  • 13 september t/m 19 oktober 2022
  • dinsdag van 15.00-17.00 uur en woensdag van 13.00-15.00 uur 
  • Oudemanhuispoort, C2.17 (dinsdag) en D1.08 (woensdag)
  • cursusprijs: € 190 (AUV-leden € 171)

Let op: dit vak maakt deel uit van het reguliere onderwijsaanbod van de UvA. Er kunnen ook tijdens de collegereeks wijzigingen in het rooster optreden. Raadpleeg daarom altijd het rooster voor actuele gegevens.

Belangrijk om te weten

  • Uiterste aanmelddatum: 28 augustus 2022, plaatsing op basis van beschikbaarheid.
  • Studiemateriaal: wordt op Canvas ter beschikking gesteld
  • U volgt dit Open UvA-college als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen (geen werkcolleges), geen tentamen doet en geen studiepunten behaalt.

Publieksprogramma Geesteswetenschappen

Dit Open UvA-college maakt deel uit van het publieksprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Naast Open UvA-colleges omvat het publieksprogramma ook bijzondere lezingen en collegereeksen. Het publieksprogramma is bedoeld voor alumni, werknemers die bijscholing wensen en alle anderen met interesse in kunst, cultuur, filosofie, taal en literatuur, geschiedenis en religie.

Feiten & cijfers
Vorm Open UvA-college
Studielast 0 EC, 7 weken
Voertaal Nederlands
Start September