Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Schakelprogramma Onderwijswetenschappen

Het schakelprogramma bestaat uit maximaal 60 studiepunten (EC). Dit staat gelijk aan één studiejaar. Als je het schakeltraject niet binnen één studiejaar afrondt, kun je een verzoek bij de examencommissie indienen om nog maximaal één jaar als contractstudent aan het schakelprogramma deel te nemen. De details en voorwaarden vind je in de informatiegids hieronder.

Het programma wordt samengesteld uit vergelijkbare onderdelen van de bacheloropleiding. Het schakelprogramma leidt niet tot een bachelordiploma, maar geeft na succesvolle afronding toegang tot de aansluitende masteropleiding aan de UvA.

Schakelprogramma als minor

Het schakelprogramma kan ook gedeeltelijk of volledig als minor gevolgd worden, mits je aan een HBO-instelling bent ingeschreven. Lees hierover meer in de informatiegids (zie hieronder).

Informatiegidsen

Er is een informatiegids voor  studenten met een hbo-vooropleiding en een informatiegids voor studenten met een wo-vooropleiding.
Download hieronder de gids die voor jou van toepassing is. 

Voorlichting

Toelating en inschrijving schakelprogramma Onderwijswetenschappen

Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces
 • 1. Check de deadlines
  • Doe vóór 1 april een Verzoek tot toelating (zie stap 3).
  • Schrijf je vóór 1 mei in via Studielink (zie stap 4).
 • 2. Check de toelatingseisen

  2.1 Toelatingseisen schakelprogramma Onderwijswetenschappen

  • afgeronde verwante vooropleiding op hbo- of wo-niveau (let op: als je de premaster als minor wilt volgen, gelden er andere eisen; zie informatiegids);
  • behaald eindexamen havo of vwo wiskunde A, B of C of vergelijkbaar certificaat (met voldoende behaald);
  • goede schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse taal (zie details in het Overzicht van de toelatingseisen, dat je hieronder kunt downloaden).

  Voor mensen met niet verwante vooropleidingen is toelating niet altijd mogelijk. Als dat wel mogelijk is, moeten eventueel extra deficiëntie-onderdelen gevolgd worden.

  Overzicht van de toelatingseisen voor alle schakelprogramma's van Pedagogische en Onderwijswetenschappen (pdf)

  2.2 Kennis van wiskunde: een toelatingseis

  Ben je niet in het bezit van een vwo of havo-diploma met wiskunde (met een voldoende behaald)? Dan zal je voor toelating tot het schakelprogramma zelf een vergelijkbaar wiskundecertificaat moeten behalen. Je kunt je voorbereiden op een toets of staatsexamen met een wiskundecursus of door zelfstudie.
  Een aantal mogelijkheden waarmee je zeker aan de wiskunde-eis gaat voldoen vind je hieronder. 

  • Winter- of zomercursus aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. 
  • Wiskundecertificaat bij Boswell-Bèta in Utrecht. Kijk op www.boswell-beta.nl of bel met 030-4300100.
  • Een Staatsexamen wiskunde A of C via een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Volg een examentraining van het ROC of vraag na wat het examenmateriaal is (aanmelden hiervoor moet voor 1 januari).
  • Behaal het voortentamen Wiskunde A. Centrale Commissie Voortentamen - CCVW
  • Wiskundecursus of examentraining volgen bij Wismon in Amsterdam en Utrecht. Kijk op www.wismon.nl of bel met 030-7370348. Wismon neemt zelf geen examens af, dus dat moet je elders doen (zie hierboven).
  • Voldoe je wel aan de wiskunde-eis, maar wil je je wiskundekennis ophalen? Dat kan middels zelfstudie met behulp van het boek Wiswijs van drs. A.J. Pach & drs. J.F.M. Wisbrun, Noordhoff Uitgevers B.V., 4e druk, ISBN 9789001876265, € 67,95.

  Mocht je een andere mogelijkheid kiezen, neem dan vooraf  contact op met de examencommisie. Meer informatie over de examencommissie Pedagogische en Onderwijswetenschappen vind je op de studentensite. Selecteer bovenaan de pagina in het opleidingenfilter de opleiding Onderwijswetenschappen (schakelprogramma) voor de juiste informatie.

  2.3 Inschrijfvormen

  Als hbo-student kun je alvast een aantal vakken volgen tijdens je hbo-opleiding, vanaf je 3e studiejaar. De ingangseisen zijn dezelfde als voor het schakelprogramma , behalve dat je je hbo-opleiding nog niet hebt afgerond. Er zijn dan twee opties:

  • Je kunt het eerste semester van het schakelprogramma of het volledige schakelprogramma volgen in je minorruimte; 
  • Je kunt vergelijkbare bachelormodules (als bijvakken) volgen. Zowel het aantal EC als de onderwijsvormen kunnen afwijken van het schakelprogramma.

  In het formulier Verzoek tot toelating (zie stap 3) kun je aangeven of je het schakelprogramma als minorstudent wil doen.

  Aan de HvA is ook de doorstroomminor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek te volgen. Studenten die deze minor hebben afgerond kunnen maximaal 30 EC vrijstellingen in het schakelprogramma Onderwijswetenschappen krijgen.

 • 3. Doe een verzoek tot toelating

  Vul vóór 1 april het formulier Verzoek tot toelating in. Dit formulier is tot en met 31 maart hieronder beschikbaar.

  Je ontvangt binnen 4 - 6 weken per e-mail bericht van de toelatingscommissie over je toelaatbaarheid en het vastgestelde programma.

  Let op! Ook als je op dit moment nog niet aan de toelatingseisen voldoet, moet je het toelatingsverzoek vóór deze datum indienen. Na de deadline is het niet meer mogelijk om een Verzoek tot toelating in te dienen. Na ontvangst van het toelatingsverzoek ontvang je van de toelatingscommissie meer informatie en de deadline waarop je aan de toelatingseisen moet voldoen.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvanetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

Na (voorwaardelijke) toelating
 • 6. Vakaanmelding

  Zodra de toelatingscommissie heeft bepaald welke vakken je dient te volgen, zal de onderwijsbalie je aanmelden voor deze vakken. Je hoeft zelf geen actie te ondernemen.

 • 7. Doe mee aan de introductiedag

  De opleiding begint met een introductiedag eind augustus. Na je aanmelding ontvang je hierover meer informatie. 

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. De kosten bij een volledig schakelprogramma van 60 EC zijn gelijk aan het wettelijk collegegeldtarief.  Voor schakelprogramma's met een kleinere omvang, wordt het collegegeld berekend volgens de wijze die opgenomen is in de wetswijziging Kwaliteit in Verscheidenheid.
  Lees meer over collegegeld

 • 10. Collegedagen

  Voor het schakelprogramma Onderwijswetenschappen worden voor de meeste onderwijswetenschappelijke vakken werkcolleges aangeboden waarbij aanwezigheid in veel gevallen verplicht is. Sommige hoorcolleges van onderwijswetenschappelijke vakken worden opgenomen en beschikbaar gesteld voorstudenten in het schakelprogramma

  Voor de vakken van Methoden en technieken worden hoorcolleges aangeboden. Deze hoorcolleges worden ook als webcollege aangeboden aan schakelstudenten. Bij de methoden en techniekenvakken worden werkgroepen aangeboden die verplicht zijn voor alle studenten die deze vakken volgen. In deze werkgroepen worden de academische vaardigheden (inclusief schrijfonderwijs) behandeld. De werkgroepen kunnen zowel overdag als ’s avonds geroosterd zijn.

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderwijsbalie Pedagogische en Onderwijswetenschappen:

Contactformulier (voor studenten met een UvAnetID)
Contactformulier (als je geen UvAnetID hebt)

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Hbo-vooropleiding
Wo-vooropleiding
Start
September