Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op 24 november houdt de Werkgroep Historie en Internationale Politiek (WHIP) haar tiende bijeenkomst. Deze vindt plaats op het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt gevolgd door een borrel.
Kerngegevens van evenement Wat is de invloed van het bedrijfsleven op de diplomatie?
Datum
24 november 2022
Tijd
15:00 -17:00

De in 2016 overleden journalist Henk Hofland stelde in zijn memoires dat 'het grote Nederlandse bedrijfsleven altijd meer verstand van internationale verhoudingen heeft gehad dan de regering en de Tweede Kamer’. Deze boude bewering wordt in deze lezing getoetst aan de hand van de pogingen van oud-Unilever topman Paul Rijkens (1888-1965) en zijn geestverwanten (‘de groep-Rijkens’) om een diplomatieke uitweg te zoeken in de escalerende Nieuw-Guineacontroverse met Indonesië aan het begin van de jaren zestig. In hoeverre heeft het politiek-diplomatieke optreden van Paul Rijkens c.s. in de Nieuw-Guineakwestie inderdaad succesvol bijgedragen aan de oplossing van het conflict? Na deze casus zal ook worden gesproken over de vraag welke invloed het bedrijfsleven in meer algemene zin uitoefent op diplomatie en de buitenlandse betrekkingen.

Aanmelden

De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden kan door te mailen naar r.vandermaar@uva.nl.

Over de sprekers en de organisatie

De gastspreker van deze lezing is dr. Hans Meijer. Bernard Wientjes vervult de rol van co-referent en dr. Meike de Goede treedt op als moderator.

Dr. Hans Meijer werkt momenteel aan een biografie van Paul Rijkens. Hij is gespecialiseerd in (post)koloniale Nederlands-Indonesische betrekkingen en was tot vorig jaar universitair docent bij de opleiding Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, waaronder Herman van Roijen (1905-1991). Een diplomaat van klasse (2013), Indische rekening (2005) en In Indië geworteld (2004).

Bernard Wientjes heeft verschillende functies binnen het Nederlandse bedrijfsleven vervuld. Hij was jarenlang voorzitterschap van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tot begin 2022 was Wientjes voorzitter van bestuur van de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Bij KPMG was hij tot eind 2021 voorzitter van de raad van commissarissen. Hij was zowel directeur van zijn voormalig familiebedrijf als bestuurslid bij Villeroy & Boch.

Dr. Meike de Goede is verbonden aan de Eenheid Strategische Advisering, ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Werkgroep Historie en Internationale Politiek is een initiatief van de UvA-docenten Geschiedenis Ruud van Dijk en Rimko van der Maar, samen met Giles Scott-Smith, Bert van der Zwan en Cees Heere.