Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Eerste van twee lezingen door de huidige Spinoza-leerstoelhouder, Linda Martín Alcoff, hoogleraar filosofie aan de City University van New York.
Kerngegevens van evenement Spinozalezing I door Linda Martín Alcoff
Datum
16 mei 2023
Tijd
19:30 -22:30

Extractivism as a model for Modern Epistemology

Extractivistische epistemologieën werken analoog aan extractivistisch kapitalisme: er wordt gezocht naar een of andere epistemische bron - bijvoorbeeld een stukje farmacologische kennis van een inheemse gemeenschap of een plattelandsgenezer over de geneeskrachtige werking van een bepaalde plant, of een artefact van een inheemse begraafplaats. De extractivistische epistemische benadering behandelt deze epistemische bron als scheidbaar van zijn oorsprong, en maakt er vervolgens een kennisgoed van met ruilwaarde waarover exclusieve rechten contractueel kunnen worden vastgelegd, beschermd en afgedwongen. Maar om dit te doen zijn een hele reeks metafysische en epistemologische veronderstellingen nodig over de aard van het weten en de normen voor goed weten.

Programma

19.00 open  
20.00  welkom/openingswoord 
20.15  aanvang lezing 
21.00 vragen publiek
21.30 afsluiting en uitnodiging voor een drankje en hapje 
22.30 einde

Linda Martín Alcoff
Linda Martín Alcoff

Over Linda Martín Alcoff

Linda Martín Alcoff is hoogleraar filosofie aan de City University van New York. Ze behaalde haar doctoraat aan Brown University na haar bacheloropleiding aan Florida State University en Georgia State University.

Haar boeken omvatten Rape and Resistance: Understanding the Complexities of Sexual Violation; The Future of Whiteness; Visible Identities: Race, Gender and the Self, dat de Frantz Fanon Award won, en Real Knowing: New Versions of the Coherence Theory. Ze heeft twaalf boeken en meer dan 100 artikelen gepubliceerd. Haar artikelen verschenen onder meer in de New York Times, Aeon en de NY Indypendent. Meer dan tien jaar lang heeft ze cursussen gegeven over decoloniale filosofie en epistemologie in Spanje, Australië en Zuid-Afrika. In 2012 werd ze verkozen tot voorzitter van de American Philosophical Association, en in 2021 werd ze door Academic-Influence.com genoemd als een van de tien meest invloedrijke filosofen van dit moment. Ze komt oorspronkelijk uit Panama.

Over de Spinozalezingen

Sinds 1995 benoemt de afdeling Filosofie van de UvA jaarlijks een buitenlandse filosoof op de Spinoza-leerstoel. Als onderdeel van de benoeming houdt de Spinoza-hoogleraar een aantal lezingen bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam