De Keti Koti dialoogtafel is een traditie waarbij we met elkaar stilstaan bij de omgang met de gevolgen van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Dit doen we door met elkaar persoonlijke ervaringen, emoties en inzichten te delen in relatie tot het dialoogthema dat specifiek voor deze bijeenkomst bepaald is: “Seeing and Being Seen: Who Cares?”
Tijdens de dialoog wordt een gezamenlijke maaltijd gegeten die herinnert aan het slavernijverleden. Aan het begin en aan het eind worden rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. Tussen de gesprekken door zingt het koor Fri Yeye treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden op de plantages ten tijde van de slavernij. Met deze dialoogbijeenkomst willen de stichting Keti Koti Tafel en de Universiteit van Amsterdam bijdragen aan het bestrijden van vooroordelen, discriminatie en het versterken van wederzijdse empathie en compassie.
Deze bijzondere Keti Koti Tafel vindt plaats in een bijzonder herdenkingsjaar: 160 jaar na afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen en 150 jaar na de periode van gedwongen arbeid ‘onder Staatstoezicht’ dat daarop volgde. Bovendien heeft de Nederlandse staat onlangs officiëel excuses voor haar betrokkenheid bij de slavernij en slavenhandel aangeboden. Het onderzoek naar de betrokkenheid van de Universiteit van Amsterdam bij de slavernij zal de komende jaren gaan plaatsvinden. Ondertussen worden er al Dekoloniale Dialogen@Humanities georganiseerd in de zaal waar de bewindhebbers van de VOC destijds vergaderden. Deze zaal bevindt zich in het Oost-Indisch Huis, waar ook de Keti Koti Tafel zal plaatsvinden.
Deze Keti Koti Tafel wordt aangeboden door het College van Bestuur en het Central Diversity Office van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Dekoloniale Dialogen@Humanities.