Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In 2023 heeft de Faculteit der Geesteswetenschappen het publieksprogramma 'Dekoloniale Dialogen@Humanities' georganiseerd, in en rond de zaal die bekendstaat als de 'VOC-zaal'. Het programma bestond onder meer uit lezingen, performances, podcasts en kleine tentoonstellingen.
Tentoonstelling: If these walls could speak

Van 1 december 2023 tot en met 31 januari 2024 is de historisch beladen 'VOC-zaal' in het Bushuis omgevormd tot een tentoonstellingsruimte, die uitnodigt tot reflectie op haar verleden, heden en toekomst. In de gepresenteerde kunstwerken ontmoet men verschillende perspectieven op de koloniale geschiedenis van Nederland en haar nasleep in het heden. 

Achtergrondinformatie

In de zogenoemde 'VOC-zaal' in het Bushuis is een historische reconstructie van het VOC-verleden te zien die in de jaren 90 is bedacht en gemaakt. In de afgelopen jaren groeide onder medewerkers en studenten het ongemak over de manier waarop het koloniale verleden van Nederland en Amsterdam op deze plek wordt ge(re)presenteerd. Het dagelijks bestuur van de faculteit heeft daarom in augustus 2022 besloten de zaal, die gebruikt werd voor vergaderingen, symposia en buluitreikingen, tijdelijk te sluiten.

Introductievideo Dekoloniale Dialogen@Humanities
Marieke de Goede, Ghanima Kowsoleea en Margriet Schavemaker vertellen over het programma

Sinds januari 2023 zijn de deuren van de zaal weer geopend voor het publieksproject Dekoloniale Dialogen@Humanities. Tot februari 2024 is geprogrammeerd in en rondom de zaal. Het project bood een podium aan dekoloniaal onderzoek en programma’s; daarnaast werd samen met medewerkers en studenten, partnerinstellingen en geïnteresseerden nagedacht over en gewerkt aan concrete voorstellen over de toekomst van de zaal en de omgang met het koloniale verleden van het Bushuis/Oost-Indisch Huis.

Het publieksprogramma is verzorgd door programmeurs Phaedra Haringsma en Chris de Ploeg. Het programma is geïnitieerd door Ghanima Kowsoleea (voormalig hoofd VOX-POP) in samenspraak met een interdisciplinair team van UvA-experts voorgezeten door Margriet Schavemaker (hoogleraar Media en kunst in de museale praktijk en artistiek directeur van het Amsterdam Museum). Dit team gaf feedback en input aan de programmering gedurende het project en was betrokken bij de open call om ideeën in te dienen en te participeren.

Rapport Dekoloniale Dialogen

Het rapport ‘Decolonial Dialogues@Humanities: Learnings, Recommendations, Scenarios’ reflecteert op de resultaten van dit project, en doet aanbevelingen en schetst toekomstscenario’s voor de zogenoemde VOC-zaal. Het rapport bevat een aantal scenario’s voor mogelijk toekomstig gebruik en inrichting van de zaal, en geeft een aantal bredere adviezen. Eén van de adviezen is om de naam van de zaal te wijzigen. Het bestuur beraadt zich op de scenario’s en zal hierover verder in gesprek gaan met de medezeggenschap en de facultaire gemeenschap. Wil je meepraten over het gebruik en inrichting van de VOC-zaal? Dan kun je je input meegeven aan de FSR of OR, of je bent welkom bij een nader aan te kondigen bijeenkomst in VOX-POP.

Contact

Heb je vragen of ideeën? Mail dan naar dekoloniale-dialogen@uva.nl.