Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Hoe vrij ben jij om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Free to be Free is de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory over vrijheid en verzet en is tussen 25 en 29 juni in Amsterdam te zien. Na succesvolle optredens in Amersfoort, Deventer en Utrecht wordt de voorstelling doorontwikkeld waarbij Amsterdamse verhalen centraal komen te staan. Het publiek volgt een theatrale route die start in de Waalse Kerk, waar de rol van de kerk in het koloniale- en slavernijverleden aan het licht komt. De voorstelling eindigt in het Bushuis (Oost Indisch Huis), het voormalige centrum van de koloniale macht en hoofdkantoor van de VOC.
Kerngegevens van evenement Free to be Free
Startdatum
25 juni 2024
Einddatum
29 juni 2024
Tijd
15:00

Free to be Free is speciaal ontwikkeld in het kader van het Herdenkingsjaar, waarin 150 jaar afschaffing van slavernij in Nederland en haar (voormalige) koloniën wordt herdacht. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben dagelijks te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen?

In Free to be Free nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Amsterdam, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven. Naast Amsterdam wordt de voorstelling in augustus 2024 nog opgevoerd in Willemstad, Curaçao.