Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Werk je met digitaal materiaal in een bibliotheek, archief of museum? Of bij een lokale 'Time Machine'? Doe je onderzoek met Linked Open Data of wil je dit gaan doen? Dan ben je van harte welkom bij deze datasprint. Veel technische kennis is niet noodzakelijk.
Kerngegevens van evenement Annoteren kun je leren!
Datum
17 oktober 2024
Tijd
12:30 -16:30
Ruimte
Workshopruimte Humanities Labs, F0.01

Wat ga je doen?

Hoe werkt dat eigenlijk, annoteren? Wat zijn manifesten en welke tools zijn er nu al beschikbaar om gedigitaliseerd materiaal te verrijken? Hoe kan een erfgoedinstelling ervoor zorgen dat digitale bronnen geannoteerd kunnen worden door anderen en als Linked Open Data voor iedereen beschikbaar komen om verder verrijkt te worden? En hoe zorg je ervoor dat al die informatie ook door anderen gevonden en gebruikt kan worden? 

In deze datasprint gaan we in kleine groepjes aan de slag met verschillende soorten archiefmateriaal uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam, de kaartcollectie van het Allard Pierson en een van de dagboeken uit de Amsterdam Diaries Time Machine om zo te proberen antwoord op deze vragen te krijgen. We kijken welke soorten annotaties we kunnen maken op dit materiaal (tags, transcripties, identificatie, etc.), hoe we die informatie het beste kunnen modelleren en hoe die manier aansluit bij andere Linked Open Databronnen (bijvoorbeeld inventarissen in RiC-O, thesauri in SKOS, of andere entiteiten in Wikidata) en onderzoek.

De uitkomst van de datasprint levert hopelijk nieuwe inzichten op over hoe we onze data op een gestandaardiseerde manier eenvoudiger met elkaar kunnen delen. Hiervoor werken we toe naar een best practice van een gedeeld 'IIIF Canvas' voor archiefdocumenten.

Sessies

Terug naar de basis: Van traditionele archiefbeschrijving, naar digitale instantiaties

In deze sessie gaan we dieper in op de transformatie van traditionele archiefbeschrijvingen naar Linked Open Data (in het bijzonder de publicatie als IIIF Manifest). We bespreken hoe archiefinstellingen de overgang kunnen maken van fysieke beschrijvingen naar gedigitaliseerde en geannoteerde versies van hun materiaal. Hierbij wordt aandacht besteed aan het creëren van consistente metadata die kunnen aansluiten bij internationale standaarden zoals RiC-O. Het doel is om deelnemers te laten zien hoe traditionele archiefdata door middel van digitalisering toegankelijker en rijker kunnen worden, waardoor deze bronnen nieuwe kansen bieden voor onderzoek en hergebruik.  

Op de kaart gezet: Atlassen en ander kaartmateriaal

Deze sessie richt zich specifiek op het werken met historisch kaartmateriaal en atlassen. Deelnemers krijgen de kans om te leren hoe kaarten kunnen worden geannoteerd en verrijkt met behulp van Allmaps en een visuele annotatietool. We kijken hoe verschillende soorten annotaties elkaar kunnen aanvullen. Immers, als je toponiemen annoteert en linkt, dan wordt het eenvoudiger om een kaart te georefereren, en vice versa. De sessie laat zien hoe digitale kaarten niet alleen geografische informatie verstrekken, maar ook als waardevolle bronnen voor historisch onderzoek kunnen dienen.

Amsterdam Diaries Time Machine: dagboeken van vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog

In deze sessie duiken we in de digitale annotatie van oorlogsdagboeken uit de Tweede Wereldoorlog, een project van de Amsterdam Diaries Time Machine. Deelnemers krijgen de kans om te werken met persoonlijke getuigenissen en verhalen uit deze periode en ontdekken hoe deze documenten kunnen worden verrijkt met metadata, transcripties, en contextuele informatie. Het project streeft ernaar om deze historische bronnen toegankelijker te maken voor een breed publiek en tegelijkertijd nieuwe inzichten te genereren door ze te koppelen aan andere bronnen en gegevens uit die tijd, zoals foto’s en persoonskaarten.

Programma  

12:30 uur:                    Inloop - ontvangst met koffie/thee

13.00 uur:                   Welkom en inleiding  

13.30 uur:                    Kennismakings-intermezzo 
13:45 uur:                    Werken met de data 

15:15 uur:                    Thee/koffie
15.30 uur:                    Korte presentatie per groep - bespreking vervolg 

16.30 uur:                    Borrel  

Programma

Deelname is gratis, voor koffie, thee en de borrel wordt gezorgd. Wel graag even aanmelden op amsterdamtimemachine@uva.nl. Sluitingsdatum aanmelding (i.v.m. de catering): vrijdag 11 oktober 2024.  

Bushuis/Oost-Indisch Huis

Ruimte Workshopruimte Humanities Labs, F0.01
Kloveniersburgwal 48 (hoofdingang)
1012 CX Amsterdam