Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De scriptieprijs van de Volkskrant en het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is gewonnen door Marlene Schrijnders, masterstudente Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam.

DIA scriptieprijs

Schrijnders ontving de prijs dinsdag voor haar masterscriptie ‘Heiβe Musik' im Kalten Krieg. Jugendmusikkultur in Ost-Berlin 1956-1966. Juryvoorzitter Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, vond dat de scriptie goed aansluit bij bestaand wetenschappelijk onderzoek.

'Rowdies'

Schrijnders laat in haar scriptie zien hoe zogenaamde 'Rowdies' onder druk van de repressie in de DDR uitweken naar de rand van de stad en het Berlijnse platteland. Een vergelijkbaar  generatieconflict speelde zich toen ook in het Westen van Duitsland af. 'Heiβe Musik' was de benaming die het SED-regime gaf aan de Beat en Rock ‘n’ Roll van de jaren '50 en '60.

Twee UvA-nominaties

In totaal dongen 32 scripties mee naar de prijs. De inzendingen kwamen van universiteiten in heel Nederland. Hiervan werden vijf scripties genomineerd. Een tweede UvA-genomineerde was Geschiedenisstudente Nina Lange met haar scriptie: Niederlande, Jahre voraus? Een vervlochten geschiedenis over de betekenis van Nederland in het Duitse immigratie- en integratiedebat (2002-2010).

Meeloopstage

De Volkskrant en het Duitsland Instituut Amsterdam  loven eens in de twee jaar een prijs uit voor de beste scriptie over een onderwerp direct gerelateerd aan Duitsland, of het Europese integratieproces en de rol van Duitsland daarin. De winnaar ontvangt Euro 1500,- en een meeloopstage bij de Volkskrant in Berlijn, Brussel of Amsterdam.