Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op 29 november ontvangt Koning Willem Alexander in De Nieuwe Kerk te Amsterdam de biografieën over de eerste drie Nederlandse koningen. UvA-historicus Jeroen van Zanten schreef de biografie over Willem II.

De biografieënreeks verschijnt ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van de Nederlandse monarchie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht (UU) realiseerden de uitgaven in samenwerking met de UvA.  Om zijn boek te schrijven, werd Jeroen van Zanten voor twee en half jaar van onderwijs vrijgesteld. Prof. dr. Niek van Sas zat namens de UvA in de kernredactie die de biografieën van inhoudelijk commentaar voorzag en de voortgang bewaakte

Medewerking Koninklijk Huis

Auteurs Jeroen Koch (UU), Jeroen van Zanten (UvA) en Dik van der Meulen (UU), kregen tijdens hun onderzoek de volledige medewerking van het Koninklijk Huis Archief. Hierdoor zijn de biografieën rijk aan onthullingen en nieuwe inzichten in de wordingsgeschiedenis van het constitutionele koningschap in Nederland.

Willem II

Van de drie eerste koningen is Willem II het meest in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte. Hij zat slechts negen jaar op de troon, maar was verantwoordelijk voor de grondwet van 1848 – meer zelfs dan men tot dusver dacht. Willem II leidde een avontuurlijk leven. Hij behaalde eeuwige roem op het slagveld en stelde zich tegelijk bloot aan schandalen. Jeroen van Zanten schreef de biografie van een romanticus pur sang.