Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op woensdag 11 juni 2014 is in Italië een tentoonstelling geopend die de resultaten toont van 36 jaar archeologisch onderzoek van Nederlandse onderzoekers (en studenten) in de antieke stad Satricum (900 – 100 v. Chr.).

Opgraving Casale del Giglio, 2011

In een eeuwenoude ijzerfabriek in Le Ferriere, laat de tentoonstelling Satricum. Scavi e reperti archeologici de vondsten zien uit de grote tempel van Mater Matuta en de bijbehorende antieke stad. De tentoonstelling werd ingericht door Marijke Gnade en studenten van de UvA.
Satricum is een Latijnse stad, bekend uit de antieke literatuur. Op de acropolis liggen de resten van een indrukwekkend tempelcomplex, gewijd aan de godin Mater Matuta en omringd door monumentale gebouwen. Vergelijkbare gebouwen lagen in het lagere deel van de nederzetting langs de centrale weg die naar het heiligdom leidde. Zowel binnen als buiten de stadgrenzen lagen uitgestrekte grafvelden. De ruïnes van het tempelcomplex zijn vanuit het museum te bezoeken.

Onderzoek in Satricum

Al sinds 1896 wordt onderzoek gedaan in en rond Satricum. Eerst twee jaar door Italiaanse archeologen en sinds 1977 door Nederlandse onderzoekers van achtereenvolgens het Nederlands Instituut te Rome, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam.
Het onderzoek wordt sinds 1990 geleid door Marijke Gnade, hoogleraar Archeologie van de pre-Romeinse culturen in centraal Italië aan de UvA. De Nederlandse archeologen groeven het tempelcomplex opnieuw op en deden tal van bijzondere ontdekkingen, waaronder de oudste monumentale Latijnse inscriptie (laatste kwart 6de eeuw v. Chr), een processieweg naar de tempel, ruim 200 graven van de Volsken en een uitzonderlijk rijk graf van een meisje uit de 7de eeuw v. Chr.

Al vanaf het begin van het Nederlandse onderzoek leefde het plan om in Satricum een archeologisch park te realiseren. Met het nieuwe museum in de oude ijzerfabriek in Le Ferriere is dit idee werkelijkheid geworden. De vondsten uit de moderne opgravingen zijn nu ter plaatse te zien, terwijl die uit de 19de eeuwse opgravingen in Satricum in het Nationaal Etruskisch Museum de Villa Giulia in Rome bezichtigd kunnen worden.
Ook deze zomer doen studenten onder leiding van Marijke Gnade onderzoek in Le Ferriere. Het onderzoek concentreert zich dit jaar op de uitwerking van de opgravingen van de voorgaande jaren.

Tentoonstelling

De inrichting van de tentoonstelling is verzorgd door Marijke Gnade en studenten van de Universiteit van Amsterdam, bijgestaan door een medewerker van het Allard Pierson museum. De tentoonstelling is met toestemming van de landelijke erfgoeddienst van het Ministerie van Cultuur gerealiseerd, en deels gefinancierd door de gemeente Latina. Met Europese subsidie werd de huisvesting in een zeventiende-eeuwse ijzerfabriek gerenoveerd. De gemeente Latina staat borg voor de exploitatie van het museum. De vitrines zijn geschonken door De Nieuwe Kerk in Amsterdam; PD Lighting te Houten verzorgde het vervoer naar Italië. Donaties en praktische ondersteuning kwamen van de Vereniging Vrienden van Satricum en de locale vereniging ‘Acropoli’. Het plaatselijke wijnbedrijf "Casale del Giglio" subsidieert al meer dan 10 jaar het Nederlandse archeologische onderzoek.
Doelgroepen voor het museum zijn scholieren, plaatselijke en regionale bewoners, archeologische specialisten en cultureel geïnteresseerden.

Praktische gegevens

  • Opening tentoonstelling op 11 juni, voorlopige einddatum is 11 januari. 
  • Adres: Via Nettunense 101, 04100 Le Ferriere (Italië)
  • Openingstijden: elke ochtend 10.00-13.00 (met uitzondering van maandag en donderdag) + dinsdag en zaterdag 15.00 - 19.00 uur. Verder bezoek mogelijk op aanvraag via de website van de gemeente Latina.
  • In het museum is een full color catalogus verkrijgbaar Satricum. Trenta anni di scavi olandesi (alleen in het Italiaans).
  • Voor inlichtingen kunt u terecht bij Marijke Gnade, +39 34 049 153 68; E: M.Gnade@uva.nl.