Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op 11 september ontving prof. dr. Hab. Krystyna Waszakowa de erepenning van de Faculteit der Geesteswetenschappen tijdens een feestelijke bijeenkomst bij haar 25-ste bezoek aan de UvA.

Met de erepenning wil de faculteit haar eren en danken voor haar grote inspanningen voor de Poolse taal en cultuur aan de UvA. De facultaire gemeenschap wil haar danken voor haar inspanningen als jaarlijkse gastdocent, als scriptiebegeleider van UvA-studenten  en haar advies en zorg voor onze studenten Pools tijdens hun verblijf aldaar, en tot slot als onofficiële ambassadeur en verbinding met de Universiteit van Warschau.

Erepenning voor Waszakowa
Prof. dr. Jan Willem van Henten geeft de erepenning namens de faculteit aan prof. dr. Hab. Krystyna Waszakowa.

Wim Honselaar, emeritus hoogleraar Culturele relaties Nederland - Oost-Europa (vanwege de Stichting Uitgeverij en Boekhandel Pegasus), beschrijft in zijn aanbiedingsspeech dat Waszakowa haar colleges minutieus voorbereidde en zocht naar aansluiting bij het curriculum van de opleiding. Haar colleges waren bovendien inspirerend en geïnspireerd. De laatste jaren gaf zij lezingen voor een breder publiek, bijvoorbeeld vertalers, in Dom Polski aan de Keizersgracht en bij vertaalstudies aan de UU. Voor Slavische talen en culturen was zij een belangrijke bron van kennis over ontwikkelingen in de Poolse taal, het onderzoek daarnaar in Polen en elders. Zij verrijkte de bibliotheek met vele publicaties waar anders geen toegang toe was gevonden. Tegelijkertijd wist zij informatie naar Polen te brengen over ontwikkelingen in onderzoek in het Westen en Amsterdam. Zo sloeg zij een brug tussen oost en west. 
‘Wij zijn Waszakowa bijzonder dankbaar voor haar niet te overschatten bijdrage aan onderwijs en onderzoek in de Poolse taal aan de UvA, en voor haar toewijding en vriendschap in de afgelopen vijfentwintig jaar.’