
Nicholas Bell ontvangt de prijs omdat hij een uitzonderlijk goede scriptie heeft geschreven die een gedegen basis heeft van methodologisch verantwoord uitgevoerd onderzoek. In zijn scriptie onderzoekt hij hoe de verandering in de perceptie en representatie van identiteit in Zuid-Wales zich manifesteert in documentairefilms die zijn gemaakt tijdens de mijnwerkersstakingen van de jaren tachtig van de twintigste eeuw.
Zuid-Welshe identiteit
‘Het thema dat Nicholas behandelt past bijzonder goed in een Europese-studiesomgeving waarbij een regionale ontwikkeling onder invloed staat van lokale, nationale en internationale processen’, aldus juryvoorzitter Matthijs Lok. ‘De ontwikkeling van identiteit in Wales hangt nauw samen met de sluiting van de mijnen.’
Uniek bronnenmateriaal
Guido Snel is als scriptiebegeleider zeer te spreken over zowel het eindproduct als de totstandkoming ervan: ‘Nicholas heeft veel moeite genomen om het unieke bronmateriaal in de filmcollectie van het Chapter Arts Centre van het National Screen and Sound Archive van Wales te bemachtigen. Hij onderzoekt op zeer genuanceerde wijze allerlei facetten van identiteitsvorming die in de films aanbod komen. Hij laat zien hoe de films onthullen hoe individuen zichzelf en hun omgeving zagen en legt zo de basis van de Zuid-Welshe identiteit bloot.’
AUV
De beste afstudeerscriptie van de opleiding Europese studies wordt elk jaar beloond met de AUV-scriptieprijs Europese studies. Deze prijs is mogelijk door een royale gift van een anonieme weldoener, lid van de academische gemeenschap van de Universiteit van Amsterdam.
De uitreiking vond plaats via een videoconferentie omdat Nicholas Bell werkzaam is bij het Institute of the Theory and Practice of International Relations in Williamsburg, Virginia.